Ett verk från Moshtari Hilal
1 av 5
Ett verk från Moshtari Hilal Foto: Ett verk från Moshtari Hilal
Ett verk från Moshtari Hilal
2 av 5
Ett verk från Moshtari Hilal Foto: Ett verk från Moshtari Hilal
Bild från Zuhra Hilals verk "Namus"
3 av 5
Bild från Zuhra Hilals verk "Namus" Foto: Bild från Zuhra Hilals verk "Namus"
Bild från Zuhra Hilals verk "Namus"
4 av 5
Bild från Zuhra Hilals verk "Namus" Foto: Bild från Zuhra Hilals verk "Namus"
Moshtari och Zuhra Hilal Foto: Saman Bakhtiari
5 av 5
Moshtari och Zuhra Hilal Foto: Saman Bakhtiari Foto: Moshtari och Zuhra Hilal Foto: Saman Bakhtiari

Konstnären och illustratören Moshtari Hilal: "Även ansikten är förtryckta"

11 min

Hennes porträtt har kallats för "Traumatized Ink" av The New York Times. Men själv menar den afghansktyska konstnären och illustratören Moshtari Hilal att hon fyller ett tomrum.

Moshtari Hilal var under september gästkonstnär på Konstepidemin i Göteborg. P1 Kultur träffar Moshtari Hilal i ett gästhus på Konstepidemin i Göteborg.

Där hon fått ett vistelsestipendium och där fortsätter hon med sitt arbete som går ut på att visa ansikten som inte syns.

Hon menar att när det kommer till exempelvis feministisk konst så läggs det oftast fokus på kroppar. Och att bristen på representation när det kommer till ansikten med annorlunda drag kommer i skymundan.

Att rita ansikten som hennes eget, eller dem i hennes närhet och dokumentera det vardagliga med dessa ansikten är ett sätt för henne att motverka de bilder som vanligtvis förknippas med de dragen.

Moshtari Hilal är liksom sin syster Zuhra Hilal som också är på plats i Göteborg, uppvuxen i Tyskland. Båda två jobbar konstnärligt och med frågor som rör identitet och kultur.

Båda två ser också svårigheterna i att få vara "vanliga" konstnärer vars arbete kan synas utanför gallerier och utställningar med politiska teman.

Och båda två har vänt sig mot sociala medier för att skapa det rum som de tycker de saknar inom konstvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista