KD-politiker vill profilera partiet i kulturfrågor

1:42 min

Kristdemokraterna har varit otydliga med var de står i kulturpolitiken. Det säger den regionala kulturpolitikern Conny Brännberg (KD), som står bakom flera förslag på Kristdemokraternas riksting i helgen.

En av de viktigaste kulturfrågorna inför Kristdemokraternas riksting som startar i Uppsala idag är hur den tidigare alliansregeringens största kulturpolitiska reformer, den så kallade kultursamverkansmodellen, ska överleva.

Den handlar kort om att landets regioner får mandat att fördela statliga kulturpengar.

Problemet är att kostnaderna för verksamheterna runt i landet ökar mer än staten vill betala. Det säger Conny Brännberg (KD) som är kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

– Det innebär i praktiken att det blir besparingar. Staten har inte tagit sitt ansvar att räkna upp pengarna och det är en av anledningarna till att vi vill utveckla kultursamverkansmodellen.

Conny Brännberg är en av de lokala och regionala kulturpolitiker som skickat in motioner till Kristdemokraternas riksting som drar igång idag. Han tycker att partiet nu ska ta ansvar för att se till att modellen som har funnits sedan 2011 fungerar som den ska.

Kommuner och regioner ska inte tvingas betala mellanskillnaden när stödet inte ökar i takt med kostnaderna, säger Conny Brännberg. 

Han är inte heller nöjd med alternativet – att kulturinstitutioner runt i landet får spara sig igenom år efter år.

– Ska vi ha kvar den här kultursamverkansmodellen måste staten öka sin andel.

En annan fråga som kommer att debatteras på risktinget är hur Kristdemokraterna ska bli tydligare i var de står i kulturfrågorna. Conny Brännberg och några andra motionsskribenter, tycker att är det dags för kristdemokraterna att första gången formulera sin kulturpolitik i ett samlat program.

– Väldigt mycket tyder på kulturfrågorna blir allt viktigare, även inför valen. Och där är det väldigt bra att politikerna är tydliga inför sina väljare, säger Conny Brännberg.

Förslaget har fått bifall av fyra av partidistrikten, medan partistyrelsen tycker att det räcker med de kulturpolitiska dokument som redan finns.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista