Amanj Aziz, America Vera-Zavala, Carlito.
Amanj Aziz, America Vera-Zavala, Carlito. Foto: Hanna Ukura.

Debatt kring Dramatenföreställning om islamofobi

1:39 min

En iscensatt föreläsning på Dramaten handlar om hur islamofobin ser ut i Sverige i dag. Men föreläsningen möts av kritik.

Det är regissören America Vera-Zavala som står bakom föreläsningen.  Det görs tillsammans med Amanj Aziz och artisten Carlito i en iscensatt föreläsning med titeln "Muslim Ban". Här ställs den muslimske mannen på scen. Tidigare har fem unga kvinnor i pjäsen "Svenska hijabis" berättat om sina erfarenheter.

Amanj Aziz har tidigare rört sig i radikala miljöer och funnits med i sammanhang där föreläsare med en homofobisk och antisemitisk framtoning bjudits in. Det har föranlett en debatt om det är rimligt att en radikal muslim får beskriva islamofobin i Sverige från en scen på Dramaten ?

Kritiken kommer till exempel från tankesmedjan Timbros egen webbtidning samt i flera inlägg på sociala medier.

Kritiken förvånar inte Helena Seth, som är programansvarig på Dramaten.

– Det står i vårt nationalscensuppdrag att vi är en plats för ett offentligt samtal och det är viktigt att vi tar det på allvar. Frågan om islamofobi väcker starka reaktioner och är viktig för Dramaten att ta upp. Vi ger inte Amanj Aziz ett fritt utrymme på våra scener att tala om vad han vill, utan vi har gett America Vera-Zavala ett konstnärligt uppdrag. Vi har ett manus på vad som kommer att sägas och vi har ett ansvar för att det inte framförs något, som kan kopplas till extremism eller antidemokratiska värderingar, säger Helena Seth.

Helena Seth är alltså inte förvånad över kritiken, men hon var inte beredd på styrkan i debatten med fler och starkare röster.

– Då är det viktigt att ta in även det och ge plats åt de rösterna, så vi kommer att ha ett samtal även med andra kring islamofobi i samband med premiären, säger Helena Seth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista