Nick Cave
Nick Cave. Foto: Balazs Mohai.

Nick Cave dubbelt aktuell på scen och i serieroman

6:12 min

Nick Cave är på turné, igår spelade han i Stockholm och imorgon är det Köpenhamns tur. Och så är han aktuell i en nyutkommen tysk serieroman.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Nick Cave, har varit aktiv som musiker sedan 1978, tidigare bland annat med bandet The Birhtday Party och nu med The Bad Seeds. Han blandar blues, punk, country och nån slags vit gospel.

Kulturredaktionens Anna Tullberg, såg konserten i Stockholm.

– Jag har sett honom och även The Bad Seeds ett antal gånger genom åren och det har varit ibland omskakande och obehagligt och ibland mindre spännande. Till min egen förvåning måste jag nog säga att gårdagens konsert utan tvekan toppar min bästalista med Cavekonserter.

Varför då?

– Han har hållit på väldigt länge och risken är då att en artist börjar reproducera sig själv. Jag var rädd för det. Men gårdagens konsert var en stor konstupplevelse. När Nick Cave kliver in på scenen har han omedelbart ett fast grepp om oss i publiken. Han håller i oss ända till slutet. Det är så det går till på en seans.

Du har också läst en nyutkommen tysk serieroman av Reinhardt Kleist om Nick Cave.

– Serieboken är uppenbart mycket influerad av filmen "20 000 days on Earth", filmen från 2014 där Cave iscensätter sitt 20 000:e dygn på jorden. Gjord på samma sätt, verklighet och fantasi om Cave som artist glider ihop och blir en berättelse om kreativitet.

Lyssna på hela samtalet i ljudlänken ovan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista