Peter Fröberg Idling är aktuell med romanen Julia & Paul
Peter Fröberg Idling är aktuell med romanen Julia & Paul Foto: Pernilla Ahlsén

Fröberg Idlings roman "Julia & Paul" skapar förstämning

2:55 min

Peter Fröberg Idling är aktuell med en ny skönlitterär roman med titeln "Julia & Paul". Ett utsökt hantverk som dröjer sig kvar, menar Kulturnytts kritiker Hanna Jedvik som har läst boken.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Författare: Peter Fröberg Idling
Titel:
"Julia & Paul" 
Sidor:
275
Genre: Prosa

Först är allt precis som vanligt. Julia sitter på balkongen i den ljumma försommarkvällen. Hon röker en cigarett, dricker en kopp te och tänker på sin make Paul som befinner någon annanstans. Men bit för bit vecklar verkligheten ut sig och kryper nära. I vardagens detaljer bor den djävul som kan kallas för totalitärt förtryck, i Peter Fröberg Idlings roman "Julia & Paul".

Mellan bokpärmarna landar vi ett Sverige som valde en annan väg efter hungerupproret på Seskarö 1917. Ett Sverige som präglas av ett antidemokratiskt system. Där det är viktigt att inte uppvisa statsfientliga tendenser och där allt som du säger till grannen silas genom ett filter av fosterlandskärlek och rapporteringsiver. Där alla ser vem som är på besök hemma i köket och där du endast i skydd av sovrummets mörker vågar viska din sanna åsikt till den som du älskar.

Julia jobbar som arkitekt hemma i Västertorp och är ensam med de två barnen medan Paul befinner sig i marinens tjänst ute till havs. På ett oklart uppdrag och på ett fartyg där den var och en gör bäst i att ögon i nacken. Julia och Pauls liv utspelar sig parallellt och gestaltas i två separata delar i romanen. På så sätt fördjupas skildringen och inte minst förståelsens för deras relation till varandra.

För "Julia & Paul" är inte enbart en berättelse om den lilla människans liv i valfri kommunistisk diktatur. Det är minst lika mycket en berättelse om kärlek, tvivel och svartsjuka. Peter Fröberg Idling skriver med en knivskarp exakthet fram parrelationens utmaningar och svårigheter. Framför allt visar författaren att han känner till den totalitära statens mekanismer in i minsta detalj och hur den påverkar människornas vardag och deras sätt att betrakta världen.

Peter Fröberg Idlings prosa rymmer ett rikt och tätt språk som skapar en känsla av förstämning, som ligger som ett lock över Julia och Pauls universum. Romanen rör sig sakta. Som i cirklar. Den dramaturgiska motorn vilar i språket och det pussel som långsamt läggs. Dialogen är sparsmakad och den stillsamma berättelsen kräver sitt av sin läsare. "Julia & Paul" är ett utsökt hantverk som dröjer sig kvar, men som gärna hade kunnat få skaka om eller grabba tag en gång eller två.

Peter Fröberg Idling debuterade 2006 med den dokumentära boken med "Pol Pots leende". Den följdes upp av den Augustnominerade romanen "Sång till den storm som ska komma" 2012.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista