Zadie Smith. Foto: Sergio Dionisio/AP
Zadie Smith. Foto: Sergio Dionisio/AP
RECENSION -LITTERATUR

Kaxigt och underhållande i "Swing time"

Anneli Dufva om Zadie Smiths "Swing Time"
2:54 min

Zadie Smith kallades litterärt underbarn när hon debuterade med Vita tänder år 2000. "Swing Time" är titeln på hennes femte och senaste roman.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Swing Time"
Originaltitel: "Swing Time"
Författare: Zadie Smith
Översättare: Niclas Nilsson

"Changing my mind" är titeln på en mycket inspirerande essäsamling av Zadie Smith. Hon gillar föränderlighet, helt enkelt.

Och det syns och känns i hennes skrivande att hon utforskar romanen som form. Men också att romanen för henne är en plats där människors val och hållningar kan prövas.

I nya romanen "Swing Time" – titeln en hyllning till Fred Astaire, till dansens guldålder i Hollywood-filmen, till ”minstrels och dansande mammies, steppdansare och balettflickor” som hon skriver – så är det just dansen som för samman två nioåriga flickor i London. Där finns det sociala arvet, de två mödrarna flickorna växer upp med – Traceys med snabbmat och rosa volanger, berättarjagets med den politiska medvetenhetens asketiska och anti-konsumistiska ideal. Och där finns insikten om hur vi alla nog är främlingar, ja hittebarn, inför våra föräldrar.

Men de båda flickorna har exakt samma bruna färg och de dras omedelbart till varandra. De blir, de är systrar. Och de spelar på eftermiddagarna sönder VHS-kassetterna med Astaire och med svarta dansaren Jeni Le Gon, som de upptäcker. Tracey visar sig själv vara en riktigt begåvad dansare och redan som tonåring får hon sin första roll i en musikal i West End. Den andra, bokens berättarjag, blir efter mediestudier assistent till en popstjärna i Madonna-klass med ambition att skapa en skola för flickor i en västafrikansk by. En ambition med både fläckar och förhinder.

"Zadie Smith skriver sig från det 80-tal då de är små rakt in i den tid som är nu, med sociala medier och en sorts genomskinlig offentlighet där diskussionen om identitet och representation är ständigt närvarande.

Vännerna, systrarna skiljs åt och de möts igen, åren går och Zadie Smith skriver sig från det 80-tal då de är små rakt in i den tid som är nu, med sociala medier och en sorts genomskinlig offentlighet där diskussionen om identitet och representation är ständigt närvarande. Men ändå – på ett Zadie Smithskt sätt; mångtydigt och komplicerat, kaxigt och underhållande. Det är mycket dialog, mycket prat i "Swing Time". Romanen är full av detaljer, miljöer, situationer, så nära i detta att vara flicka, att växa upp, att få och att ha en kropp och att – tänka.

Det handlar om inget mindre än de bilder som formar oss och om hur vi benämner världen. Åh, vilken rik roman!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".