Carl Johan De Geer får medalj

1:22 min

Regeringen tilldelar konstnären Carl Johan De Geer belöningsmedaljen Illis quorum för "ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen". Medaljen instiftades 1785 av Gustav lll och delades fram till 1975 ut av Kunglig Majestät.

Carl Johan De Geer berättar:

- De ringde från Kulturdepartementet och sa: Den är väldigt tung. Man bär den runt halsen, inte som en brosch liksom.

- Då frågade jag förstås: Det är väl inte en kunglig medalj för i så fall måste jag tacka nej, eftersom jag varje år jobbar för Republikanska föreningen och då vore det ologiskt att ta emot en kunglig medalj.

Eftersom det inte längre är en kunglig medalj tar han tacksamt emot den.

Carl Johan De Geer får medaljen för " ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen". Han tycker att det låter fint, men funderar mer på vad han ska ha medaljen till.

- Jag har ju en gång svurit att aldrig bära slips, fluga eller kostym. Så eftersom jag bor i ett hus där en gång Evert Taube bodde och där han på natten brukade gå runt i morgonrock med den franska hederslegionens utmärkelse på bröstet och ringa på hos grannarna, för att höra om de hade något drickbart hemma, kan jag nu uppta den traditionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista