Jessie Ware.
1 av 2
Jessie Ware. Foto: TT.
Jessie Ware
2 av 2
Coola Jessie Ware släpper sin debutskiva "Devotion" på måndag.
RECENSION – MUSIK

Jessie Ware når inte hela vägen fram

2:37 min

Brittiska soulpop-stjärnan Jessie Ware släppte sitt debutalbum "Devotion" för fem år sedan och har haft stora hits med låtar som "Tough Love" och "Wildest Moments". Nu släpps hennes tredje album. Kulturnytts musikkritiker Tali da Silva hade förväntat sig mer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Låten "Your Domino" är ett bra exempel på vad som gjort Jessie Ware till en av Storbritanniens största soulpopsuccéer under 10-talet. Rösten förstås, den är som flytande sammet. Kombinerat med smarta texter och elektroniska pop-produktioner blir det precis rätt. Mjukt men modernt, stabilt men spännande.

Men tyvärr är "Your Domino" här ett undantag. På stora delar av albumet når låtskrivandet inte hela vägen fram. Bossanovaexperimenten låter gamla och oinspirerade. Kärlekstexterna är lite för urvattnade, lite för allmänna.

Det är svalt, sofistikerat och vuxet. Fast på det dåliga sättet. Där hennes kollega Adele kan trycka rösten mot rivjärnet och medvetet låta den spricka lite för att förmedla en känsla så är Jessie Ware rakt igenom stadig och polerad.

Så polerad att det ibland blir svårt att tro på vad hon sjunger. Har du verkligen varit så där kär? Har du verkligen fått ditt hjärta krossat så som du säger? Allt låter så enkelt. Eller som om det hände för 20 år sedan.

Jessie Ware är en artist som tar få risker. Men så plötsligt på albumets sista spår "Sam" så blir hon personlig, kanske personligare än någonsin. Distansen mellan henne och det hon sjunger är som bortblåst. Rösten låter känsligare och en jazztrumpet får lov att dra iväg långt utanför marginalen. Jag hoppas att hon vågar chansa ännu mer i framtiden.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista