Val till delar av kongressen i Argentina.
Val till delar av kongressen i Argentina. Foto: Victor R. Caivano

Argentina: Medier stödde militärregimen

P1 Kultur: Medierna och det argentinska valet
5:32 min

På söndag hålls det val till delar av kongressen i Argentina. Och landets biografer visar en film som skildrar mediernas agerande under juntatiden.

Filmens regissör Jayson McNamara drar en parallell mellan hur medier då stödde militärregimen, och hur de idag stödjer den sittande nyliberala regeringen. Och drar paralleller till dagens Europa. 

- Om du är ung, mörk och har ett skägg i Europa idag då blir du misstänkliggjord. Om du var ung i Argentina då var du misstänkt. Detta beror på mediernas agerande både då och nu, säger Jayson McNamara.

Än i dag tar medierna ställning i politiska frågor i Argentina. Jag frågar Buenos Airesbon Pilar om hur hon ser på mediernas rapportering inför kongressvalet på söndag.

- Alla kanaler har sina egna åsikter som de för fram, säger Pilar.

De stora tidningarna och tv-kanalerna har kritiserats för att stödja den sittande regeringen genom att inte rapportera så mycket om misstagen eller korruptionsanklagelser som riktas mot den.

- Det fanns en stark fientlighet mellan medierna och den förra regeringen. Jag tror att de stora medierna stödjer den nuvarande presidenten för att man inte vill att den förra ska komma tillbaka, säger Jayson McNamara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".