Tova Grimlund bildsplit med kollage av #metoo
Tova Grimlund tar nätkampanjen #metoo till Döbelns park i Umeå. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
#Metoo

#Metoo-manifestationer runt om i landet

2:09 min

På söndag kl. 12.00 hålls det #Metoo-manifestationer runt om i landet för att ta kampanjen vidare från sociala medier och ut i verkligheten.

Runt om i landet planeras just nu olika typer av #metoo-manifestationer som ska ske på söndag. På Facebook har tusentals personer anmält sitt intresse till de olika arrangemangen.

Tova Grimlund är privatperson å initiativtagare i Umeå och hon tar #metoo-kampanjen mot sexuella trakasserier från sociala medier och ut i en park.

– Det började med att jag hade tänkt lägga upp en bild men jag kände att det skulle bli väldigt individfokuserat och det är tufft att gå ut som ung tjej och berätta sådana här saker, säger hon och fortsätter

– Jag kände att jag ville vara med alla och visa att vi är tillsammans i det här och då fick  jag idén om att ta en gruppbild.

"Jag ville visa att vi är tillsammans i det här"

#Metoo-kampanjen på sociala medier

#Metoo-hashtagen har på en vecka fullständigt exploderat på sociala medier. De senaste dagarna har mycket fokus legat på hurvida man ska namnge uthängda medieprofiler eller inte. SVT har tagit en chef ur tjänst och senast igår meddelade TV4 att en profilerad programledare tas ur tjänst för vidare utredning av anklagelserna.

Samtidigt som detta pågår arrangeras det olika typer av manifestationer runt om i landet. Julia Björknert är initiativtagare till manifestationen i Kalmar och där har man en förhoppning om vad kampanjen ska leda till - att makthavare agerar för en förändring.

– Det arbete som poliserna utför skulle kunna förbättras - och det mottagande man får som våldtäktsöverlevare, säger hon. 

Tova Grimlund i Umeå vill visa att det här inte handlar om oss som individer utan att det är ett samhälleligt problem. På söndagen uppmanar hon tjejer, kvinnor och de som inte identifierar sig som killar att komma till parken. Hon vill att alla ska klä sig i vitt och skriva #Metoo i handflatan för gruppbilden.

– Det är tillräckligt tufft att berätta en sån här sak och sedan bli ifrågasatt. Hashtagen gör att vi blir ett kollektiv, det är det som bilden handlar om och att ta bort tabut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista