Den amerikanska tv-producenten Vijal Patel och den libanesiska skådespelerskan Julia Kassar är två av gästerna på Internationella komedifilmfestivalen i Stockholm.
Den amerikanska tv-producenten Vijal Patel och den libanesiska skådespelerskan Julia Kassar är två av gästerna på Internationella komedifilmfestivalen i Stockholm. Foto: Roger Wilson/SR

Från Black-ish till en syrisk förlovningsring på komedifestival

6:58 min

P1 Kulturs Roger Wilson har träffat den amerikanska tv-producenten Vijal Patel och den libanesiska skådespelerskan Julia Kassar, som är två av gästerna på Internationella komedifilmfestivalen i Stockholm.

På torsdagen drog den internationella komedifilmfestivalen igång i Stockholm. Det är komikern Nisti Stêrk som arrangerar den, och tanken är att ge publiken en chans att se vad man skrattar åt i andra länder och språkområden än det svenska. Men arrangerar också seminarier om bland annat representation på film, och varför just komedigenren - som ofta drar storpublik - fortfarande har så låg status inom filmvärlden.

En av de internationella gästerna på festivalen är Vijal Patel. Han har jobbat som producent och manusförfattare till en rad amerikanska komediserier, men på sistone har han framför allt arbetat med serier som har svarta huvudpersoner.

Tidigare jobbade han med "Black-ish", en serie som man kunnat se på SVT och som nu är inne på sin fjärde säsong i USA. Den handlar om en svart övre medeklassfamilj där pappan plötsligt får ångest över att hans barn helt har tappat bort sitt svarta kulturarv. 

Men den här hösten jobbar han istället med en ny serie, "The Mayor", om vad som händer när en ung, svart, rappare – helt utan politisk erfarenhet plötsligt blir vald till borgmästare i sin hemstad.

Komedifestivalen handlar förstås inte bara om amerikansk popkultur. En annan av gästerna är den libanesiska skådespelaren Julia Kassar, som spelar med i komedin "Den syriska förlovningsringen" ("Solitaire"). Det är en romantisk komedi, men med en rad mörka teman. Det handlar om fördomar mellan grannländer, men inbördeskriget i Syrien har också en roll i filmen precis som de syriska flyktingar som bor i Libanon också omnämns och förekommer i filmen.

Julia Kassar har en lång karriär bakom sig, och hade bland annat en roll i filmen "L'Insulte", som en av huvudrollsinnehavarna vann ett guldlejon för på filmfestivalen i Venedig i år. Även "Den syriska förlovningsringen" har rest runt på festivaler, och Julia Kassar berättar förtjust om hur publiken i Sydkorea skrattade gott åt den. 

Lyssna på intervjuerna med Vijal Patel och Julia Kassar i ljudlänken ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista