Författaren Raja Bahari (högupplöst)
Författaren Raja Bahari debuterar. Foto: Julia Lindemalm.
RECENSION - LITTERATUR

Om språk och identitet i Baharis debut

2:13 min

Raja Bahari debuterar med ”Stiga sol, smälta is” - en roman om att utforska och erövra språk. Sandra Stiskalo recenserar.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Stiga sol, smälta is"
Författare: Raja Bahari 

I debutromanen "Stiga sol, smälta is" håller romanens Sayed på att samla in det talade svenska samtidsspråket till ett slags ljudkonstverk med hjälp av en diktafon. I en parallell historia reser Sid till en icke-namngiven storstad i Mellanöstern för att lära sig arabiska, språket som är hans fars modersmål men som han själv aldrig fått tillgång till. Resan är, som så många språkresor, också ett försök att få grepp om en kluven identitet. I det nya landet förälskar sig Sid i Salma. Hon blir hans kärleksciceron – hon har erfarenheten som krävs, Salma är nämligen gift.

Så långt det bokstavliga. På ett bildligt plan handlar romanen om språkets betydelse för identiteten, om det som brukar kallas mellanförskap och om individuella val som trotsar kultur och religion. Teman som jag mer än gärna läser om i litterär dräkt. Så då jag borde väl vara nöjd med Raja Baharis debut, eller? 

Både och. "Stiga sol, smälta is" är en ojämn roman. Sid och Sayed är spännande romanpersoner med ett rörligt intellekt, ett slag moderna antihjältar som jag vill läsa mer om. Men porträtteringen av den arabiska kvinnan är för yxig. Den utgörs, å ena sidan, av en klok, gudfruktig, och äldre lyssnerska. Å andra sidan, av Salma. Hon är sensuell, poetisk, orädd och vacker. Ja, hennes utseende betonas lite väl ofta. Ibland får jag känslan av att hon är en fresterska som lockar Sid till utlevelser - en exotifiering som skorrar. För Raja Bahari kan skriva nyanserat. Miljöerna är levande och exakt skildrade. Dofter, färger och ljud fångar han med skärpa.

Han är också en författare med ambitioner och han tänker stort. "Stiga sol, smälta is" har drag av både bildnings- idé- och kärleksroman. Den vill mycket, kanske för mycket. Och det gör att de många existentiella och moraliska ämnena som romanen adresserar tyvärr inte får det utrymme och fördjupning de faktiskt kräver.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista