Bilden föreställer kristdemokraten Roland Utbult.
Roland Utbult är kristdemokraternas kulturtalesperson och ledamot i riksdagens kulturutskott. Foto: Emma Engström

KD: Inget nytt kulturprogram och fortsatt bred public service

2:41 min

På söndagen avslutade Kristdemokraterna sitt riksting i partiledaren Ebba Busch-Thors hemstad Uppsala. På agendan stod vård, skola och äldrefrågor. Men även kulturfrågorna debatterades.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det som stack ut var de kristdemokratiska kulturpolitikernas försök att få partiet att ta fram ett kulturpolitisk program till valet, eller åtminstone till nästa riksting om det inte hanns med. Som socialdemokraterna i våras klubbade att de ska göra.

Argumenten att ta fram ett särskilt kulturpolitiks program var att det är otydligt var partiet står i kulturfrågorna. Och att KD ska inte lämna kulturfrågorna i händerna på kulturvänstern, som en talare sa.

Men när partistyrelsen konstaterade att det redan finns ett embryo till idéprogram, och då röstades förslaget ner.

Roland Utbult i riksdagens kulturutskott, och en av namnen bakom förslaget, var inte imponerad av hur det arbetet går:

– Nu har man inte lyckats få fram det där så som man har sagt. Det står till och med i partiets texter att det finns framme ett idéprogram, men det gör det inte. Och det säger tyvärr något som är symtomatiskt för alla partier, att kulturen nedprioriteras.

Många talare slog också ett slag för det klassiskt moderata förslaget att public service inte ska få göra program som kommersiella bolag lika gärna kan göra.

En talare tyckte att präster inte behöver public service hjälp att få ligga, som han sa, och syftade på programmet Tro Hopp och kärlek i SVT. Men rikstinget röstade för en fortsatt bredd, som de också har skrivit i sitt principprogram.

Annars var väl det mest uppseendeväckande att riksdagens minsta parti nu sätter allt sitt hopp inför valet till den före detta Agendaprogramledaren Lars Adaktusson – just en tidigare public service-medarbetare. Han röstades fram till Kristdemokraternas nye andre vice partiledare, bland annat med parollen "rätt agenda i Sverige".

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista