Jazzprofilen Lars Lystedt. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
1 av 2
Festivalgrundaren Lars Lystedt. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.
Jazzmusikern Sten Öberg. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Sten Öberg har spelat på alla jazzfestivaler sedan 1968. Foto: Peter Öberg/SR.

Så skapade lilla Umeå sin stora jazzfestival

3:10 min

Hur kom det sig att en liten stad i norra Sverige i slutet av 60-talet lyckades skapa en av de mest betydelsefulla jazzfestivalerna i landet? Festivalgrundaren Lars Lystedt betonar det personliga mötet.

I dag startar den 50:e upplagan av Umeå jazzfestival, landets äldsta jazzfestival som fortfarande rullar på, en jazzfestival med internationellt renommé i branschen.

I dag är det ständigt växande Umeå ett av landets starkaste kulturcentrum och festivalen är en av de mest betydelsefulla jazzfestivalerna i landet. Men hur kom det sig egentligen att en liten stad i norra Sverige i slutet av 60-talet lyckades skapa en sådan här festival?

– Det var en bra jazzstad redan när jag växte upp. Vi hade väl ett tiotal grupper som platsade på en jazzfestival. Det räckte till, den var ju inte lika stor som i dag, naturligtvis. Men jag bokade dem som jag tyckte hade någon uppfattning om vad fan det rörde sig om, berättar festivalens grundare Lars Lystedt, 91.

Han var festivalens konstnärlige ledare i två decennier. Han är fortfarande aktiv musiker och ska framträda med sitt eget band under årets jazzfestival.

1968, vid tiden för den första upplagan av Umeå jazzfestival, hade staden bara 66 000 invånare, hälften så många som i dag.

Men trots att det var en småstad så fanns sedan länge ett jazzintresse, menar trumslagaren och umeåbon Sten Öberg:

– Det har funnits många jazzband och dansband, och på den tiden spelade man ju jazzmusik på danserna.

En annan sak som kan ha bidragit till den gynnsamma jazzmyllan var att Umeå på den tiden hade två regementen och med det militärmusikkårer som lockade framför allt blåsmusiker till staden.

Och i Umeå fanns också ett antal personer med mycket starkt jazzintresse - Lars Lystedt själv till exempel. Och han framhåller också värdet av det personliga mötet för att sätta jazzumeå på kartan och locka arrangörer och artister från exempelvis USA till de första festivalerna:

– Jag var ju musiker, jag spelade ju trumpet och trombon. Så de snackade alltså med en musiker, en kollega när de pratade med mig. Så det förstod de, språket alltså, och jag med. Och jag var väldigt noga med att det skulle vara tillräckligt tjusigt för dem med förstaklasshotell och egen svit och gratis supé och en liten skvätt på rummet och så där. Det gick hem. Snacket gick.

De första festivalerna var rätt små tillställningar, men redan de första tio åren kunde man stoltsera med bokningar som Dexter Gordon, Monica Zetterlund, Duke Ellington, Muddy Waters...och senare Ella Fitzgerald, Miles Davis och Carla Bley.

Men från början var det solister som till exempel Dexter Gordon som kom till Umeå och kompades av lokala musiker.

Trumslagaren Sten Öberg är förmodligen den musiker som spelat flest gånger på Umeå jazzfestival. Han har spelat där varje år, och var en av dem som skulle kompa saxofonisten Dexter Gordon på den första jazzfestivalen 1968.

– Det var ju en stor upplevelse. Jag hade ju tidigare spelat med jazzstorheter som Bill Evans och Stan Getz, men Dexter var ju överväldigande.

Och han blev väldigt förtjust i dig som trumslagare?

– Ja, han ville jag skulle följa med honom till New York och arbeta med honom. Och det kändes ju fantastiskt, men jag hade ju två små barn så det var inte aktuellt. Jag ville nog inte riktigt heller, eller vågade kanske inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista