Sedigheh Vasmaghi
Sedigheh Vasmaghi Foto: Klara Klintbo Skilje

Fristadsförfattare fängslad i Iran

2:40 min

Författaren och poeten Sedigheh Vasmaghi, tidigare fristadsförfattare i Uppsala har fängslats i Iran.

Sedigheh Vasmaghi är en religös intellektuell erkänd akademiker inom juridik och islamologi i Iran. Hon har de senaste åren bott och bedrivit forskning på Universitetet i Uppsala och gett ut flera böcker. Och har i flertalet texter och artiklar ifrågasatt den Iranska statens användning av sharialagar och slöjtvång.

Efter det kontroversiella valet 2009 anklagades hon för att ha bedrivit regimkritisk verksamhet och för att ha samarbetat med den proteströrelse som ifrågasatte valresultatet. När pressen från säkerhetspolisen i Iran blev för stor valde Sedigheh Vasmaghi år 2011, att genom laglig väg flytta tillfälligt till Europa där hon erbjudits en gästprofessur i Tyskland.

Hon fick under sin frånvaro från landet en fängelsedom på fem år för sina påstådda aktiviteter mot regimen. 2012 kom hon till Sverige och till Uppsala som fristadsförfattare. Förra året skrev hon ett öppet brev till Irans nuvarande president Hassan Rouhani i hopp om att hans reformvänliga politik skulle underlätta hennes situation och yttrandefriheten i landet.

Och menade att regimens strategi i dagsläget bara lämnar tre val till sina invånare, tystnad, exil eller fängelse.

Naiemeh Doostdar, också tidigare fristadsförfattare i Malmö, berättar att Sedigheh Vasmaghi alltid sagt att hon velat återvända till Iran för att fortsätta bedriva sina verksamheter. Och att hon åkte med hopp om att situationen i landet skulle ha förbättrats med de reformvänliga, något som visade sig inte vara sant.

Redan på flygplatsen fick hon veta att hon var tvungen att gå till revolutionsdomstolen. Och efter en rättegång som sägs ha tagit 12 minuter fick hon sin dom på fängelse i fem år, ifall hon inte kunde betala en borgenssumma som är astronomisk. Något som hon och hennes familj inte kan, och som dom tillsammans med hennes advokat försöker samla ihop så att hon åtminstone kan bli frigiven tillfälligt.

Naeimeh Doostdar hoppas att Sedigheh Vasmaghis öde inte glöms bort i tystnad.

–Vi som är vänner av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter måste använda den här situationen och höja våra röster för att belysa dessa problem och på så sätt, sätta press på regeringen i Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista