Maria Källsson, VD för Bokmässan i Göteborg
Maria Källsson, VD för Bokmässan i Göteborg Foto: Claudio Bresciani/TT

Bokmässans VD Maria Källsson slutar

2:32 min

Bok- och biblioteksmässans vd Maria Källsson lämnar sitt uppdrag på egen begäran enligt ett pressmedelande.

Hon säger i pressmeddelandet att hon är är stolt över att årets mässa genomfördes. Och att hon nu vill fortsätta vidare.

"Nu är tiden mogen för mig att gå vidare till nya uppgifter", säger hon i uttalandet.

Tillförordnad ansvarig för Bokmässan blir Frida Edman, affärsutvecklare vid mässan.

Kulturnytt har varit i kontakt med mässan som inte vidare vill kommentera.

Olle Lidbom är Norstedts förlagsgrupps kommunikationschef. Han ser Maria Källssons avgång som ett tecken på en välbehövlig nystart för mässan.

– Det är uppenbart att det kommer krävas en helt ny ledning för att bevara Bokmässan som den viktiga plats den är för svensk litteratur. Nya VD:n kommer att agera på en helt ny arena än den gamla, så det kommer krävas en person med helt andra erfarenheter och förutsättningar.

Vilka erfarenheter då?

– En ny VD kommer behöva ha en publicistisk erfarenhet och förstå vad ett publicistiskt beslut betyder och vilka konsekvenser det får.

De låga försäljningssiffrorna som framförallt drabbade småförlagen har fått flera förlag att vänta med beslutet om att komma tillbaka till mässan nästa år. Brukligt är att förlagen på plats på mässan skriver avtal för nästa år och då får rabatt på utställningskostnaden. Men i år fick de förlag som ville möjlighet att vänta med beslutet till och med sista oktober.

– Vi har fått dispens från Bokmässan och kommer fatta ett beslut inom den närmsta veckan antagligen. Men det är också så att det beslutet kommer stå lite öppet utifrån beslut om Nya tiders närvaro. För mig är det ett solklart nej inför nästa år ifall de kommer få medverka igen, säger Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo förlag.

En grupp på runt 25 mindre förlag, däribland Vertigo, har gått ihop för att gemensamt samtala med, och ställa krav på, bokmässan inför näsa år, innan man bestämmer sig om att medverka. Vilka de exakta kraven är vill man inte berätta.

Per Bergström är förlagschef på Rámus förlag, som också är med i gruppen. Rámus ger ut översatt litteratur och Per Bergström hoppas även han att en ny VD kan bli en nystart för Bokmässan.

– Jag tror ju att man har ett ganska stort arbete efter årets mässa att prata internationellt. Om jag hade varit en internationell litterär agent, eller ett internationellt förlag på plats på årets mässa, hade jag nog inte uppmuntrat mina författare att åka dit nästa år. Utan berättat för dem att ni kommer inte att få prata om era böcker, ni kommer inte ha så många besökare på era seminarier, utan ni kommer få prata om vilket ställningstagande ni har till en enskild utställare på den här mässan, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista