RIKSTEATERN

Olydnad - "Vi tar upp fall där juryn är ute"

5:28 min

Rosa Parks, Nelson Mandela, Gandhi - kända namn i den civila olydnadens historia. Men hur ser olydnaden ut idag, här i Sverige? Hör om Riksteaterns föreställning "Olydnad".

 - Vi har valt att visa olydnadsfall från samtiden, där det fortfarande inte är klart vad som är det rätta beslutet. Där man kan säga att juryn är ute, säger Lisa Färnström som är regissör för Olydnad.

- Det är ju lätt med de historiska exemplen där de är upphöjda och hyllade som hjältar, medan de av sin samtid ibland sågs som terrorister.

I pjäsen möter vi en fredsaktivist, några som jobbar med miljöfrågor, vi möter papperslösa migranter och en banrmorska som vägrar utföra aborter.

- Föreställningen är ett collage, en del historier är vemodiga och andra mer humoristiska. Och vi jobbar med musik som varit censurerad, men ändå framförts, säger Lisa Färnström.

Hör mer om föreställningen och tankar kring Olydnad i intervjun med regissören Lisa Färnström.

Premiär för "Olydnad" i Storuman den 25 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista