RECENSION

"Krig": intelligent och formstarkt för barn

2:35 min

Guldbaggebelönade regissören Goran Kapetanović som gjorde "Min faster i Sarajevo", är tillbaka med en intellektuellt utmanande barnfilm om krigets mekanismer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "Krig"
Regissör: Goran Kapetanović 
Manus: Jannik Tai Mosholt
Skådespelare: Loke Hellberg, Meja Björkefall, Emilio Silva, Malin Levanon m.fl.
Genre: Barnfilm
Betyg: 4 av 5

Goran Kapetanović film ”Krig” är något så ovanligt som en intellektuellt utmanade film för barn. Den är både realistisk och inte, det sagobetonade och animerade existerar sida vid sida med en brutalrealistisk Malmöverklighet.

Huvudpersonen Malte är både ett barn av vår tid men samtidigt lite udda och lill-gammal. Höghuset vid havet dit han och mamman flyttar efter skilsmässan är både helt vanligt, och samtidigt, inne i lägenheten, är det som ett slags femtiotalsinspirerad fantasivärld. En gul och grön mönstergrotta med krigslitteratur och tennsoldater. Malte är expert på krigskonst och spelteori.

Gården där Malte bor, är ett Ingenmansland med gränsövergångar och vakter, där två olika barngäng kämpar om makten och tillgången till den åtråvärda skateladan. En krigssituation i miniatyr som på ett verklighetsnära sätt iscensätter krigets mekanismer.

Det finns ett litet moment av ”Bugsy Malone” bara, ni vet filmen där barnen ser ut som små utklädda vuxna som skjuter med gräddpistoler. Men jag gillar verkligen den här idébaserade filmleken. Kriget som ett psykologiskt schackspel. Jag märker hur jag sitter i biosalongen och försöker memorera krigsteoretikernas namn och boktitlarna om krigskonst som Malte läser.

Jag tror att både vuxna och barn har ett enormt sug efter att rent teoretiskt förstå hur en konflikt eskalerar. Goran Kapetanović film visar vad som kan hända när rädslan släpps lös, revirtänkandet tar över och våldet lämnar teorin. ”Krig” är en barnfilm som är så intelligent skriven, filmad och tänkt att det till och med kommer bli lätt att få med sig själva barnen.