Baksida på kvinna gående i ett bibliotek
Kvinna besöker bibliotek. Foto: Christine Olsson/TT

Ny satsning ska göra bibliotek och kulturskolor mer tillgängliga

2:03 min

32 kommuner deltar i satsningen Mer för fler, ett nytt projekt som ska öka tillgängligheten och locka nya målgrupper till kommunernas kulturskolor och bibliotek.

Att kommunernas största verksamheter misslyckas med att nå alla medborgare är ett demokratiproblem, menar Katrien Vanhaverbeke som är sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är en grundfråga för demokratin. Vi ska känna att vi kan erbjuda ett brett utbud som är tillgängligt för alla, säger hon.

Tillsammans med Kulturskolerådet, Svensk Biblioteksförening och 32 svenska kommuner drar Sveriges Kommuner och Landsting nu igång projektet Mer för fler, som går ut på att utbyta erfarenheter, spåna fram idéer kring och praktiskt testa nya lösningar för att göra biblioteken och kulturskolorna mer tillgängliga för fler medborgare.

Projektet utgår från SKL:s metod Innovationsguiden, som tar sin utgångspunkt i användarnas upplevelse. Enligt Katrien Vanhaverbeke är det en metod som kan fungera trots att kommunerna har olika förutsättningar.

Än så länge är det oklart exakt vad för lösningar som projektet kommer att mynna ut i, men enligt Katrien Vanhaverbeke kan det handla om allt från språklig anpassning till ett förändrat utbud.

– De som vi inte når idag... Vad har de för intressen som skulle kunna locka dem? Det kan också handla om de sätt som man presenterar eller går ut med information om utbudet, biblioteket och kulturskolan. Det är frågor som jag tror att vi kommer att ställa oss i projektet, för att sedan titta på vad vi kan utveckla.

De som vi inte når idag... Vad har de för intressen som skulle kunna locka dem?

De kommuner som deltar i projektet – från Sjöbo i söder till Arvidsjaur i norr – kommer att träffas sammanlagt tre gånger under de närmaste nio månaderna. Mellan träffarna kommer de att arbeta med nya metoder tillsammans med coacher som ska hjälpa dem att nå nya målgrupper.

– Vi är väldigt måna om att det här inte bara blir ett kul erfarenhetsutbyte, utan att man också vågar testa de nya idéerna, säger Katrien Vanhaverbeke.

En av de kommuner som är med i projektet är Vaggeryd, där Tommy Wallin jobbar som chef för den öppna ungdomsverksamheten. Han hoppas på både samarbeten och konkreta råd.

– Ja, dels att få kunskap, att det är beprövade metoder och att det finns en viss form av kreativitet, men också att man kan hitta samarbeten: Vilka gör bra saker runt om i Sverige? Hur gör de och hur kan vi applicera det för oss? Sedan kanske andra tittar på oss också, hoppas jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista