Så här är det tänkt att minnesplatsen ska se ut.
1 av 2
Så här är det tänkt att minnesplatsen ska se ut. Foto: Adjaye Associates.
Inne i minnesplatsen.
2 av 2
Inne i minnesplatsen. Foto: Adjaye Associates.

Minnesplats i London möts av kritik

1:55 min

En minnesplats för förintelsens offer som ska stå vid parlamentet i London möts av hård kritik.

I veckan blev det klart att arkitekten David Adjaye ska leda arbetet med att skapa en minnesplats för förintelsens offer vid parlamentet i London. Adjayes bidrag, som besegrade drygt 90 andra förslag från hela världen, kommer kosta de brittiska skattebetalarna motsvarande drygt en halv miljard kronor (50 miljoner pund).

Minnesplatsen blir färdig först 2021, men projektet är redan hårt kritiserat före det första spadtaget.

Det finns framför allt två skäl till att den här minnesplatsen är så omdebatterad här i London. Det ena är att den kommer täcka stora delar av det populära parkområdet Victoria Tower Gardens bakom parlamentet i Westminster. Det här har väckt ilska hos många som bor i området.

Barbara Weiss är jude och har uttalat sig flera gånger i den här frågan. Hon säger i en intervju på den lokala tv-kanalen London Live att hon tycker det är synd att förstöra en historiskt viktig park när det finns andra alternativ. Hon får stöd av flera parlamentsledamöter.

Men ordförande för organisationen bakom minnesplatsen Peter Bazalgette tycker det är symboliskt viktigt att den hamnar just i skuggan av parlamentet som en påminnelse om hur viktigt det är med demokrati.

Minnesplatsen ska till stor del vara under marken. Där ska det finnas ett så kallat lärocenter där det bland annat ska gå att lyssna på massor med inspelade berättelser från människor som överlevde förintelsen.

Och det är här den andra delen i kritiken kommer in.

För Imperial War Museum, som ligger i närheten, har sedan tidigare planerat att satsa omkring 350 miljoner kronor på ett liknande lärocenter om förintelsen. Därför tycker museets ledning att de ansvariga för minnesplatsen borde tänka om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista