Nationalmuseum renoveras fortfarande.
1 av 4
Nationalmuseum renoveras fortfarande. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Nationalmuseum visar upp hemliga rum.
2 av 4
Nationalmuseum visar upp hemliga rum. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Nationalmuseum, norra ljusgården
3 av 4
Nationalmuseum, norra ljusgården. Foto SFV.
Hiss, södra ljusgården.
4 av 4
Hiss, södra ljusgården. Foto: Melker Dahlstrand

Tjuvkika på Nationalmuseum

2:54 min

Det är fortfarande ett drygt år kvar tills Nationalmuseum i Stockholm öppnar efter den omfattande renovering som byggnaden genomgått. Men i helgen står museet öppet för besökare under några timmar.

– "Hemliga rum" kallar Statens fastighetsverk den här typen av evenemang för, när det går att få se det som vanlig fall är stängt, hemligt eller ligger under jord eller liknande. Man anordnade en sådan visning av Nationalmuseum vid renoveringens början och nu passar då SFV på en gång till innan byggnaden börjar möbleras och fyllas med konst igen, säger Måns Hirschfeldt som har varit där.

Men det är fortfarande en byggarbetsplats?

– Ja, det är mycket ställningar och plank kvar men det ska försvinna snart. Men det som ju går att se nu, och som ju är den visuellt sett stora grejen med renoveringen, det är hur man tagit fram alla fönster. Så det går att se ut, samtidigt som ljuset faller in i rummen och för den som minns hur det var innan, när allt var täckt, så är det ju rätt spektakulärt att se. Det är som helt nya rumsupplevelser. Och samtidigt kan man nog snabbt kan få känslan av "så här har det väl alltid sett ut". Vilket väl är ett tecken på att man plockat fram de stora kvaliteter som huset alltid ruvat på. Sedan är det också nya färgsättningar, olika i varje rum och anpassat efter vilken konst som ska visas. Det är väldigt sobert och snyggt.

Du har ju varit där ett par gånger under renoveringens gång, var det något som överraskade ändå?

– Dels får man ju en föraning av hur mycket mer publik yta det blir. Den kommer fördubblas i och med att kontor och magasin och annat flyttats ut. Men det som var väldigt häftigt att se var det stora hisschaktet i den återställda södra ljusgården. En gigantisk monolit i flätad mässing, väldigt rektangulär och modern, som kan frakta stora konstverk och massor av folk upp och ner huset.

Hemliga rum special på Nationalmuseum i Stockholm pågår kl. 10 -16, lördag 28/10

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista