Filmregissören Roman Polanski.
Filmregissören Roman Polanski. Foto: Ennio Leanza/TT/AP

Ny kritik mot Roman Polanski i Frankrike

I spåren efter Weinsteinaffären blossar det nu upp en strid i Frankrike kring en stor retrospektiv över regissören Roman Polanski som invigs på måndag.

Den feministiska organisationen "Osez le Feminisme" menar att det är ytterligare en sexuell provokation att så okritiskt lyfta fram Polanski som en hjälte inom filmen.

Så sent som i augusti trädde en ny kvinna fram och anklagade Polanski för att ha drogat och våldtagit henne då hon bara var 16 år gammal. Det blir den femte våldtäktsanklagelsen riktad mot Polanski. För en av dem är han dömd i till fängelse i USA.

"Osez le Feminisme" planerar en protestmanifestation vid invigningen av Polanski-retrospektiven i Paris på måndag kväll på la Cinémathèque Français. Där ska även Roman Polanski själv närvara.

I en tidigare kampanj har organisationen lyckats stoppa planerna på att utse Roman Polanski till ordförande för den franska "César-juryn". Den filmjury som delar ut Frankrikes mest prestigefyllda filmpris.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".