Kulturkrönikan: #metoo kan blåsa liv i museidebatten

3:35 min

Förra hösten rasade museidebatten - medan det nu knappt finns någon ny stor utställning på de statliga museerna. Varför?, undrar Mattias Berg i veckans Kulturkrönika.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

I början av veckan kom Kulturnytt med nyheten om att #metoo-kampanjen ska dokumenteras av Nordiska museet, som startskott för ett mer systematiskt insamlande av vårt digitala kulturarv.

Det kan likna ett senkommet inlägg från museet i den debatt som rasade förra hösten. Den som handlade om institutionernas uppdrag, utveckling och eventuellt vittrande kunskapsbas. Och, inte minst, frågan om hur de här kulturhistoriska flaggskeppen egentligen ska förhålla sig till samtiden.

Nyligen kom också den samlade statistiken för museibesök under 2016 – som visar en kraftig ökning framför allt på de stora statliga museerna. Enligt Myndigheten för kulturanalys, där man samlat ihop och värderat siffrorna, är det mest att betrakta som en effekt av fri entré-reformen.

Men ändå… en ökning på nästan 20 procent från 2015 till 2016, då museidebatten härjade som värst under andra halvåret. Ökningen under just den perioden tycks också tydligast för Östasiatiska, Etnografiska och Historiska museet: de tre institutioner som hamnade i centrum av debatten. Det måste väl också bero på en nyfikenhet från publikens sida för vad som faktiskt visas på museerna? Eller?

Förra helgen, ungefär ett år efter den där mest intensiva debatten, tänkte jag hur som helst ge mig ut för att få en samlad bild av vad nytt de kulturhistoriska museerna i Stockholm hade att komma med hösten 2017. Hur diskussionen om deras uppdrag och utveckling eventuellt förändrat dagens satsningar.

Men faktum är att jag inte hittade någon enda ny stor utställning på de statliga museerna. Vare sig i huvudstaden eller resten av landet, enligt vad som där framgick av hemsidorna.  

Är det då också en tillfällighet att våra kulturhistoriska flaggskepp, med mängder av offentliga medel i budgeten, tycks stå så stilla ett år efter debatten om deras uppdrag? Eller har man blivit ängsligare, snarast förlamade, av själva diskussionen? Pågår kanske en gigantisk omstrukturering bakom kulisserna?

Svårt att veta. För den enda satsning som syns ordentligt utåt i Stockholm just nu är väl den kommande utställningen på Nordiska museet om 50-talets kvinnomode, som marknadsförs med stora affischer i tunnelbanan. Däremot säger sig samma museum inte planera någon konkret utställning kring #metoo.

Man får hoppas att Nordiska omprövar det beslutet: att en av våra mest klassiska institutioner tar chansen att fånga samtiden, när man nu också redan börjat samla in materialet. Utifrån det gör en mångbottnad utställning om den kampanj som nog kan rita om könsroller, maktstrukturer och kanske hela branscher framöver.

Vilket samtidigt skulle bli ett mer konkret inlägg i debatten om museernas uppdrag – liksom i den brännande diskussionen om vad som faktiskt är ett kulturarv. Digitalt eller inte.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista