Sergej Lebedev
Sergej Lebedev, här med romanen "Vid glömskans rand." Foto: Fredrik Wadström

Lebedev skriver om spåren efter Stalinterrorn

1:59 min

Sergej Lebedev, en av de medverkande författarna på litteraturfestivalen Stockholm Literature i helgen, är engagerad i ett uppmärksammat ryskt rättsfall.

- Jag tror att fallet med Jurij Dmitriev kommer att få samma betydelse för Ryssland som Dreyfus-skandalen hade för Frankrike kring förra sekelskiftet, säger Sergej Lebedev. Aktivisten Dmitriev i ryska Karelen har kartlagt massgravar från den stora terrorn på Stalintiden och har hamnat på kollissionskurs med ryska myndigheter. Nu är han åtalad för barnpornografibrott men många hävdar att fallet, som fått stor uppmärksamhet också i omvärlden, i själva verket är ett uttryck för politisk förföljelse.

Författaren Sergej Lebedevs internationellt hyllade roman "Vid glömskans rand" handlar om just de undanträngda minnena av Stalinterrorn och Lebedev är med i en arbetsgrupp som stöttar Jurij Dmitriev under rättsprocessen. Sergej Lebedev säger att sovjetiska myndigheter visserligen senare tog avstånd från mördandet och förföljelserna under den stora terrorn, men till skillnad från Jurij Dmitriev sysslade de aldrig med att söka efter sanningen om vad som hände med de enskilda offren.

- I Sovjetunionen ställde man upp stora allmänna monument till minne av soldater och andra som miste livet, säger Sergej Lebedev. Men vad de efterlevande behöver är faktiska uppgifter om vad som hände med deras släktingar.

Lebedev arbetade i åtta år som geolog innan han blev författare och besökte under sina fältarbeten i oländiga delar av Ryssland många av de fångläger där det finns stora massgravar. Han säger att Ryssland behöver människor som aktivisten Jurij Dmitriev i Karelen eftersom han gör det som myndigheterna borde göra. Han söker upp de gamla avrättningsplatserna och han har en tanke om hur vi kan arbeta med den här delen av vår historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista