Barnskyddsmask från Kalla kriget.
1 av 2
Barnskyddsmask från Kalla kriget. Foto: Armémuseum
En kärnvapenstridsspets från Estland tillverkad under femtiotalet.
2 av 2
En kärnvapenstridsspets från Estland tillverkad under femtiotalet. Foto: Nina Asarnoj

Kalla kriget på Armémuseum - inte bara historia

5:24 min

Armémuseums utställning och programserie om Kalla kriget blev mer nyhetsmässig än muséet avsett. Världsläget har gjort kärnvapenhotet till en samtidsfråga.

Under hösten har Armémuseum i Stockholm haft en serie filmer, föredrag och evenemang om Kalla kriget. När programserien planerades var museets och kanske de flestas syn på Kalla kriget, att det var en avslutad historisk epok. Något som började någon gång efter andra världskriget och upphörde i samband med murens fall 1989-90.

Skräcken för kärnvapen hade förvandlats till en historisk parentes, en smånostalgisk rest från det förflutna. Men sedan dess har världspolitiken med Nordkoreas provsprängningar och USAs och övriga stormakters svar på det, gjort att kärnvapenhotet fått förnyad aktualitet.

Andreas Ohlsson är intendent för moderna vapen från 1900 till idag på Armémuseum i Stockholm. Det första han visar mig är en enorm kärnvapenstridsspets som när ända upp i taket och ser ut som enorm grå vägkon. Och det är bara spetsen, totalt är bombkroppen 22 meter lång och måste fraktas på lastbil… Det är en mycket märklig känsla att stå bredvid den här grå grejen och veta att just det här vapnet var placerat i Estland, runt 30 mil från Stockholm och med kapacitet att utplåna hela huvudstaden. Men kärnvapen är inte bara något som finns på museer, utan har återigen blivit högaktuellt, konstaterar Andreas Ohlsson.

Andreas Ohlsson berättar att Armémuseum skiljer sig en del från andra krigsmuséer i världen. För det vanligaste är att man berättar om framgångsrika slag och blanka vapen.

Men på det här muséet fokuserar man mer på människans ondska och krigets konsekvenser. Våld, krig och död. Ett av syftena med höstens programserie om Kalla kriget var att ge unga människor en annan bild än den vanliga om det glättiga, yuppiefierade 80-talet.

Både via seminarier men också med hjälp av föremålen som ingår i Armémuseums basutställning. I en av montrarna finns något som ser ut som en liten orange rymddräkt från Kalla krigets dagar.

Hur tolkar du det här starka publikintresset för Kalla kriget som ni mött under höstens programserie?

– Jag tror att det finns ett behov av att lära sig mer. Om man hör att det diskuteras mycket i media om Nordkorea och kärnvapen idag, då vill man ju veta mer om hur såg det ut med kärnvapenhotet historiskt. Många vet inte heller att vi i Sverige hade ett avancerat atomvapenprogram, något våra politiker inte gärna pratar om idag.

– Sverige hade alltså långt framskridna planer på att tillverka egna kärnvapen, även om det aldrig blev någon atombomb. Vi vill försöka förmedla kunskap om hur vår roll i kapprustningen under Kalla kriget såg ut, och om hur stormakterna agerade i den här frågan tidigare i historien. Sådana saker vill dagens skolelever och övriga besökare veta mer om. 

Nästa föredrag i programserien om Kalla kriget, som också är det sista, har rubriken ”Kalla kriget och DDR – med agentögon” och sker den 7 november. Sedan avslutas hela Kalla kriget-serien med en 80-talsfest den 18 november. Men själva basutställningen om kärnvapenhotet, Kalla kriget och ubåtskränkningarna m.m. finns förstås kvar.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista