Kulturhuset i Mestlin.
1 av 4
Kulturhuset i Mestlin. Foto: J. R. Andersson
Gränsövervakningstornet i Kühlungsborn.
2 av 4
Gränsövervakningstornet i Kühlungsborn. Foto: Creative commons
Mathias Furter, i föreningen Grentzturm.
3 av 4
Mathias Furter, i föreningen Grentzturm. Foto: J. R. Andersson
Claudia Stauss, föreningen Denkmal Kultur Mestlin.
4 av 4
Claudia Stauss, föreningen Denkmal Kultur Mestlin. Foto: J. R. Andersson

DDR-byggnader som blivit kulturminnen

13 min

Trots att det nu är 27 år sedan muren föll, diskuteras det fortfarande i Tyskland om byggnader från DDR-tiden ska bevaras eller inte. Hör Gunilla Krachts reportage från Mecklenburg- Vorpommern.

Efter oroligheterna i Charlottesville i USA i somras, där högerextrema protesterade mot borttagandet av en staty, har debatten om vilka historiska byggnader och monument som ska få finnas kvar, fått ny fart. Men i de tidigare östeuropeiska kommuniststaterna har diskussionen om vad som ska rivas och inte, varit ständigt pågående sedan 1990-talet.

Mecklenburg-Vorpommern tillhör de så kallade nya förbundsländerna som tillkom när tidigare Öst- och Västtyskland blev ett land igen 1990. Det är den enda tyska delstaten som gränsar till Sverige, om än inte på land utan mitt i Östersjön. Och liksom i de andra före detta DDR-regionerna, råder det här delade meningar om vilka byggnader från förr som har historiskt bevarandevärde.

Gunilla Kracht har besökt Mecklenburg-Vorpommern och pratat med några av dem som engagerat sig för att ta hand om byggnader från DDR-tiden.

Mathias Furter, en av eldsjälarna i föreningen Grenzturm i Östersjöbadorten Kühlungsborn och ägnar sig åt att bevara och förvalta ett tidigare gränsövervakningstorn på stranden.

Dr Volker Höffer verksamhetsansvarig på Dokumentations- und Gedenkstätte in der ehemaligen U-Haft der Stasi, ett före detta fängelse i centrala Rostock som numera är ett informationscentrum, där DDR-regimens förtryck finns dokumenterat.

Claudia Stauss ordförande föreningen Denkmal Kultur Mestlin, som arbetar ideellt med de K-märkta husen i det lilla samhället Mestlin, en före detta socialistisk mönsterby i Mecklenburgs inland. Föreningen har just tilldelats prestigefyllda kulturvårdspriset Deutscher Preis für Denkmalschutz 2017, för sitt insats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista