Poeten, författaren Svenska akdemiledamoten Jesper Svenbro
Jesper Svenbro. Foto: Stefan Tell

Jesper Svenbros nya diktsamling: Finurligt, lärt och roligt

Jesper Svenbro är specialiserad på det antika Greklands litteratur som han skrivit om flera gånger. Nu kommer en uppsluppen diktsamling om Sapfo.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Författare: Jesper Svenbro
Titel: "Namnet på Sapfos dotter"

Vad hette Sapfos dotter? Och hur levde Sapfo? Om det vet vi inte mycket, annat än att det var i skarven mellan 6- och 500-talet före Kristi födelse som Sapfo på ön Lesbos skrev kärleksdikter som fortfarande gör avtryck, det må vara i en poptext, tindermeddelande eller en lärd essä.

Men hennes dotter? Jo, hon förekommer som en fotnot i texter om Sapfo som förmodligen giftes bort ung enligt tidens sed och sägs ha fått en dotter vid namn Kléis

Jesper Svenbro har ända sedan gymnasieåren skrivit om Sapfo, senast i en spränglärd bok med titeln ”Sapfo har lämnat oss”. Nu är hon alltså tillbaka. Och det med besked. Det är som om allt Svenbro tidigare skrivit om Sapfo fungerar som bränsle i en raket som kastar poeten ut i en ny rymd där poesins naturlagar upphävs. Svenbros kunskaper om det antika Grekland ger de nya dikterna en enorm energi. Men här råder inte poesihörnans stilla eftertanke. Nej, Svenbro har gaspedalen i botten.

Det är länge sedan jag blev så överraskad av en bok som vid läsningen av ”Namnet på Sapfos dotter”. Ändå känner jag igen mig. Svenbro har inspirerats av två diktfragment, skrivna av Sapfo, som upptäcktes för ett par år sedan och som han kommenterat, men det här är något nytt. Svenbro har alltid varit en ironisk poet, här är han en berättare. Historien om hur Sapfos bror, entreprenören Charaxos, far till Egypten i affärer, förälskar sig i en slav, Doricha, köper loss henne och de två börjar ett liv tillsammans på Lesbos hade kunnat bli en bred, historisk roman – det handlar om verkliga människor. Här är det osäkrad poesi.

Dikt brukar vara undertext. Poeten skriver sina ord och läsaren fyller i tomrummen.  Svenbro gör tvärtom.

Han vänder på dikten som kränger man en vinbälg ut och in. Allt forsar ut i en strid ström.

Språknivåer blandas. Bruden glittrar som ”vindruveklasens dagg”, men denna kärlek har ett ”högt kostnadsläge”, det är dyrt att köpa loss den älskade. Richard Burton och Elisabeth Taylor är med i historien, Sapfo ackompanjeras av Miles Davis och Paul Chambers och i bröllopsföljet skymtar halvgudar och någon jag såg på ICA igår – eller var det Dionysos. Ja, det är nästan spralligt.

Det är dikt att läsa, dikt att leva i. Och dessutom ingår nio finurliga examensuppgifter för läsaren att fundera över.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista