Regissören Goran Kapetanović
Regissören Goran Kapetanović. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
INTERVJU

Regissören Goran Kapetanović vill att barn ska fundera

9:39 min

I fredags gick den nya svenska filmen "Krig" upp på bio. En lite ovanlig barnfilm, som handlar om fiendeskapet mellan två gäng från olika gårdar. Regissören Goran Kapetanović besökte P1Kultur.

Filmen är en ovanlig barnfilm, och den handlar om fiendeskapet mellan två gäng från olika gårdar. Men deras konflikt utvecklas på ett lite annorlunda sätt, när Malte flyttar in. Han är nämligen besatt av John Nashs spelteorier, och börjar organisera det gäng han börjar hänga med utifrån olika strategier om terrorbalans och hur man skrämmer sina motståndare till lydnad.

Kan det inte vara svårt att få föräldrar att tänka att en film som heter "Krig" är det bästa höstlovsmyset?

– Jag har alltid ett syfte att jag vill göra film som utmanar och skapar debatt för både föräldrar och barn. Jag ville kombinera det smala med det breda i den här filmen.

Filmens manus är skrivet av den erfarne danske manusförfattaren Jannik Tai Mosholt, som bland annat jobbat med serier som "Borgen" och "Follow the money". Vad tänkte du när du fick hans manus i handen?

– Det var faktiskt otroligt inspirerande att läsa ett sådant här annorlunda och nyskapande manus. Det tog mig tillbaka till min barndom, när vi lekte tyskar och partisaner, säger Goran Kapetanović.

Hela intervjun i ljudlänken ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista