Bokleverantören: Det är bara fokus på popularitet och inte på bredd

Sveriges kommuner och landstings, SKL, upphandling om biblioteksböcker kritiseras av förlaget Bibliotekstjänst.

Bibliotektjänst,BTJ , som de senaste fyra åren varit först på listan över de företag som kan leverera böcker till bibliotek i landet valde att inte vara med i dragkampen om de nya kontraktet. Anette Grönroos är VD för Bibliotekstjänst säger att det nya avtalet som SKL gjort inte är bra.

Kritiken ligger i att den nya upphandlingen lägger fokus på de större titlarna och då försvinner den bredd som BTJ menar är viktig.

– Saker som vi tycker är viktigt är mångfald i språk och olika typer av böcker ifrån hela världen, säger Anette Grönroos. 

Men Marita Lohmander som varit ansvarig för upphandlingen håller inte med.

– I vårat avtal så står det att man ska kunna leverera titlar på olika språk. Det är klart att det vore bra med ytligare en möjlig leverantör men nu har BTJ valt att inte vara delaktiga. 

Upphandlingen av biblioteksböcker de kommande 4 åren går till företaget Adlibris. 

Det är biblioteken själva som väljer om de vill ta kontraktet som Sveriges kommuner och landsting, förhandlat fram.

I dag använder sig 140 bibliotek runt om i landet av den här upphandlingen. Den förra upphandlingen har de senaste 3 åren genererat en omsättning på omkring 360 miljoner kronor, exklusive moms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista