Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Rapport om barn och ungas kulturvanor

1:39 min

Myndigheten för kulturanalys som jobbar på uppdrag från regeringen med att undersöka kulturvanor. Släpper en ny rapport om barn och ungas kulturaktiviteter.

Rapporten är den första renodlade kulturvaneundersökningen där barn och unga är i fokus. Tanken är att den ska ge en lägesbild av vad barn och unga gör för kulturaktiviteter på fritiden, samt vilka hinder som finns för att delta i de kulturaktiviteter som finns.

Undersökningen har gjorts i årskurs 5, 8 och gymnasiets årskurs 2. Det som framkommer i rapporten är att kulturdeltagandet på fritiden bland barn och unga är högt men varierar beroende på aktivitet. Biobesök är den vanligaste aktiviteten där över 80 % i alla årskurser hade gått på bio minst en gång det senaste halvåret.

Däremot är det de yngre barnen som generellt är mer aktiva i kulturaktiviteter som att gå på museum, teater och dansföreställningar. Flickor deltar även i högre utsträckning än pojkar. Och läste generellt sett mer än pojkar och främst i årskurs fem, men det fanns det inga skillnader mellan könen när det kom till att läsa dagstidningar. Föräldrarnas utbildningslängd påverkar också, barn till föräldrar med högre utbildning läser mer böcker och dagstidningar.

Rapporten visar är att det är få skillnader i kulturaktiviteter mellan barn med utländsk bakgrund och de med svensk bakgrund.

Men för några aktiviteter skiljer sig andelarna åt, till exempel så besöker barn med utländsk bakgrund bibliotek i högre utsträckning än de med svensk bakgrund.

De barn och unga som uppgav att de inte hade möjlighet att delta i aktiviteter på fritiden i önskad utsträckning var 36% i årskurs fem, 42 procent i årskurs 8 och 45 % i andra året på gymnasiet. Ungdomar med utländsk bakgrund uppgav i högre utsträckning att de inte kunde delta så ofta som de ville än de med svensk bakgrund.

De hinder som framkommer är främst att ungdomarna inte har tid, men också att tiderna inte passar, att de är för dyrt och att de har svårt att ta sig till kulturaktiviteterna och att de inte har någon att göra aktiviteterna med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista