Sevda. Foto: Rita Knox.
1 av 2
Sevda. Foto: Rita Knox.
Eldsjälen och frontfiguren i Svensk jazzhistoria-projektet, Jan Bruér, på Caprice records. Foto: Berit Nygren/SR
2 av 2
Eldsjälen och frontfiguren i Svensk jazzhistoria-projektet, Jan Bruér, på Caprice records. Foto: Berit Nygren/SR

Sveriges vildvuxna 70-tals-jazz på cd

3:16 min

Det har tagit tolv år men nu finns också svensk jazz under 70-talet dokumenterad i det stora projektet Svensk jazzhistoria i en cd-box utgiven på Caprice Records.

På 70-talet exploderade svensk jazz och spreds i alla möjliga riktningar.

- Alltså det hände väldigt mycket med olika stilar som kom från alla möjliga olika håll, säger en av projektets eldsjälar och frontfigurer Jan Bruér och fortsätter:

- Om vi tar gruppen Sevda som sattes ihop i Sverige av turkiska musiker - Maffy Falay och Okay Temiz - som spelade tillsammans med svenska jazzmusiker. Låtar som ingen någonsin hade hört i västerlandet innan de spelade de här fina vackra låtarna i 7/8-takt och 9/8-takt och sådana här mystiska taktarter och konstiga melodier men det var ... alla gillade det och de där låtarna spreds liksom runtom i landet så "Fläsket brinner" och sådana grupper började spela turkiska låtar ha ha.

Här i inslaget hörs "Bartum" med Sevda, och grupper som Rena Rama blandade jazz med traditionell musik från Afrika, Balkan och Indien, gruppen Egba och musiker som gitarristen Janne Schaffer och flöjtisten Björn J:son Lindh gjorde fusionsmusik på svenska, gruppen Opposite corner vävde in Bartok och Satie i sin musik, storband växte fram i var och varannan stad och pianisten Elise Einarsdotter bildade en av få professionella jazzgrupper med enbart kvinnliga musiker - Tintomara - för att nämna några exempel till.

Här i inslaget hörs "Dagen efter" med Tintomara.

- Det var en positiv känsla under 70-talet, både bland musiker och publiken och konsertarrangörer, säger Jan Bruér.

Det var ju väldigt spännande att börja kartlägga den äldre svenska jazzen

Bruér arbetade då som producent på Rikskonserter som fick regeringens uppdrag att ta fram pedagogiskt material om jazzen och dess utveckling.

- Det fanns inget om det sedan tidigare, berättar Bruér och fortsätter:

- Det var ju väldigt spännande att börja kartlägga den äldre svenska jazzen för den var för oss som gjorde det totalt okänd när det gällde 20-talet.

Med hjälp av samlare och en hel del arbete på fritiden lyckades han, tidigare Sveriges Radio-medarbetaren Bengt Nyquist med flera att successivt ge ut epok efter epok av svensk jazzhistoria.

Den första volymen fram till och med 20-talet kom 1979. Sedan dess har de genom mycket ideellt arbete, inspelningar från både små och stora skivbolag liksom bidrag från Riksbankens jubileumsfond och privata donatorer kunnat samla svensk jazzhistoria i nu elva volymer - tillsammans med Caprice records som tidigare ingick i Rikskonserter och numera är en del av Statens musikverk.

Saknar motstycke

Projektet saknar motstycke. Utanför möjligen USA har inget annat lands jazzhistoria dokumenterats så grundligt och sammanhängande som Sveriges, men det kunde ha slutat med 60-talet för tolv år sedan.

Rikskonserter lades ner och några fler offentliga medel blev det inte men Jan Bruér lade inte ner tanken på ännu en box. Det gjorde inte heller andra han mötte ute i vimlet och in i projektet kom privata donatorer som gjorde det hela möjligt, och efter att ha lyssnat igenom ungefär 3000 inspelningar från 70-talet har de valt ut drygt 60.

Det måste kännas fantastiskt att ha rott även 70-talet i land?

- Jo det gör det. Det var väldigt kul att det inträffade, verkligen.

När kommer 80-talet?

- Ha ha, ja, det är väl en bra fråga. Jag vet inte vem som ska besvara den bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista