Biografkedja nobbar Stockholms filmfestival

1:39 min

Nästa vecka drar Stockholm filmfestival igång. Men över invigningsminglet hopar sig orosmolnen.

Förutom att momshöjningen från januari i år gör verksamheten dyrare för många filmfestivaler så stoppar nu biokedjan Svenska Bio Stockholms filmfestival från att hyra deras två centrala biografer från nästa år.
– Nej, det känns inget kul alls, säger Git Scheynius festivalchef på Stockholms filmfestival. 

Kulturnytt har tidigare berättat om några av konsekvenserna av den nya filmpolitiken. I protest mot att staten har höjt momsen på film från 6 till 25 procent har biobranschen höjt biografhyrorna för filmfestivaler och filmklubbar, och vägrar ge ifrån sig statistik över biobesöken i landet. I somras varnade också Föreningen Svenska Filmfestivaler för att den nya filmpolitiken drabbar just filmfestivaler dubbelt, med minskade biljettintäkter och höjda hyror på grund av den höjda momsen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke svarade att flera festivaler också har fått ett ökat stöd. Nu går biografkedjan Svenska Bio ett steg längre. Stockholms filmfestival fick i oktober besked om att de nästa år inte får hyra två centrala biografer som de brukar hyra.
– Det är väldigt fina biografer som Svenska Bio har och som vår publik tycker om så det kommer att vara märkbart om vi inte har de biograferna, säger Git Scheynius. 

Anledningen är enligt Svenska Bio att de i och med den nya filmpolitiken inte längre har något kulturpolitiskt ansvar, utan att det är staten som bär ansvaret. Git Scheynius tycker att det är en fråga för biograferna och kulturdepartementet att reda ut, snarare än att aktörer som försöker föra fram kvalitetsfilm ska komma emellan.
– Vi har ingen makt att utöva, vi är inte kapitalstarka och det enda vi kan hoppas på är biografägarnas goda vilja. Och finns inte den blir det svårt att bedriva den här verksamheten vidare, säger hon.

Peter Fornstam är vd på Svenska bio och han menar att kulturdepartementets beslut om momshöjningen har fört med sig en alltmer pressad ekonomi.
– Kulturdepartementet har ju sagt att vi tillhör ju inte kulturområdet. Vi är ju uppe i full moms här, säger Peter Fornstam och fortsätter.

– Vi har ju också drabbats av en ganska stor kostnadsökning. Därför har vi ett större tryck på vår verksamhet att få upp vår omsättning på ett sånt sätt så att vi kan leverera in mer till staten. Därför är vi pressade så vi kan inte vara lika generösa längre, så enekelt är det, säger Peter Fornstam.