Upprop mot sextrakasserier i konstvärlden

2:53 min

"Vi är inte överraskade" heter det i ett internationellt upprop mot sexuella trakasserier i konstvärlden, som är undertecknat av minst 7000 konstnärer, gallerister och andra.

Uppropet kommer som en reaktion på att nu också en av konstvärldens centralgestalter har blivit stämd för sexuella trakasserier och fått lämna sin post.

Den idag 67-årige Knight Landesman har varit en centralgestalt på den internationella konstscenen i decennier, med fina färgglada kostymer och som en av den ansedda tidskriften Art Forums redaktörer.

Landesman har varit en makthavare som genom sina nätverk och djupa kontakter i branschen har kunnat hjälpa och stjälpa mängder av människor, men i förra veckan stämdes han av nio kvinnor för sexuella trakasserier. Kvinnorna anklagar honom för att ha tafsat på dem, försökt kyssa dem, skickat vulgära meddelanden och för att vid vissa tillfällen ha hämnats när de sagt nej. Det handlar både om kvinnor som varit anställda på Art Forum och kvinnor han mött på konstevenemang.

Han är den senaste i raden av mäktiga män i kulturvärlden som anklagas för sexuella trakasserier och liknande, och i kölvattnet det har nu alltså några i konstvärlden tagit initiativ till ett internationellt upprop med överskriften "Not surprised" alltså "Inte överraskade".

Det är ett upprop som i likhet med hashtagen "Me too" har fått stor internationell spridning, och av de omkring 7000 personer som undertecknat uppropet är åtminstone ett 40-tal svenskar. Bland dem finns galleristen Ciléne Andréhn på Galleri Andrehn Schiptjenko i Stockholm.

- Det finns sexism i den här som alla andra branscher, säger hon och fortsätter:

- Det handlar väldigt mycket om personliga relationer som man hela tiden måste bygga och underhålla, och när man är kvinnliga gallerister som jag och Marina Schiptjenko min kollega är blir man väldigt ofta misstänkliggjord när man har att göra med sina kunder som till 90 procent tyvärr är män, säger hon.

I uppropet talas det också om en dubbelmoral i konstvärlden - alltså å ena sidan hyllar allt vad jämlikhet heter och å andra sidan vidmakthåller ojämlika normer, och det håller Ciléne Andréhn med om:

- Konstvärlden generellt och de flesta av dem som verkar i den har ju en självbild av att man är otroligt progressiv, att man ligger i framkant, att man är banbrytande, normbrytande. Allt det där är ju förvisso till väldigt stor utsträckning sant. Det är också därför många av oss har sökt oss till konstvärlden, men det är också en värld som är väldigt konservativ både vad gäller könsroller men också vad gäller sådana frågor som klass och social status och väldigt många som verkar i den kommer ju från en elit eller från en överklass och från ganska konservativa miljöer. Absolut.

Vad hoppas du ska komma ut ur det här uppropet då?

- Jag hoppas att det ska bli en större medvetenhet om de här frågorna generellt, och jag tror och hoppas att många av de män som verkar i konstvärlden ska få sig en tankeställare, säger Ciléne Andréhn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista