Mulatu Astatke.
1 av 2
Mulatu Astatke. Foto: Alexis Maryon
Teshome Wondimu
2 av 2
Teshome Wondimu. Foto: Press

Ethio-jazzens fader firar med Selam

2:16 min

När kulturorganisationen Selam firar 20-årsjubileum i helgen framträder ingen mindre än den legendariske etiopiske musikern Mulatu Astatke. Han skapade musikstilen "ethio-jazz".

- Ethio-jazzen kräver ett varsamt handlag. Det tar tid att lära känna ethio-jazz, säger Mulatu Astatke men tillägger att de mer än 50 år som har gått sedan han skapade musikstilen har varit kreativa.

Astatke skapade stilen efter att ha studerat jazz i USA på 60-talet.

Han blandade den jazz han hade fått med sig hem med en brygd av etiopiska och västerländska skalor. Det gör att den för öron vana vid västerländsk musik både kan kännas bekant och mycket exotisk på samma gång.

Ethio-jazzen har utvecklats i många riktningar och numera spelar Astatke också på större konsert- och operahus runt om i världen, däribland Stockholms konserthus i helgen, och för 20-årsjubilerande arrangören Selams grundare och frontfigur Teshome Wondimu betyder Astatke mycket. Han växte upp med Astatkes musik i Etiopien.

- Han betyder jättemycket för mig och för många människor i Etiopien. Dessutom är han en ikon i hela världen, säger Wondimu.

Sociala medier har förändrat hela utbudet

Astatke är också typisk för Selams artistutbud. Det handlar om att ta hit artister från Afrika, Latinamerika och Västindien som har sina publikgrupper, och innan de bokas kan organisationen också titta på vilket publikunderlag som finns i Sverige.

- Jag menar, har man etiopisk musik, en bra artist från Etiopien - det finns massor av etiopier som bor här - då kommer publiken.

Astatkes konsert är utsåld och många biljetter var slutsålda innan affischerna kom upp, och det är också ett exempel på hur Selam under åren systematiskt har byggt upp en stor publik med många olika musiksmaker.

- Sociala medier har förändrat hela utbudet. Vi har lättare att nå nya målgrupper, nya unga människor, säger Wondimu.

Musiken i inslaget är "Azmari" från Astatkes skiva "Sketches from Ethiopia" (2012). Vid sidan av honom framträder vid 20-årsfirandet Sabina Ddumba och Tensta Gospel Choir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista