Gunnar Bjursell, professor emeritus, driver Cultural Brain Initiative vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Gunnar Bjursell, professor emeritus, driver Cultural Brain Initiative vid Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Joseph Knevel, Gerald Herbert/AP/TT

Leder kultur till bättre hälsa?

2:34 min

Försöksprojektet Kultur på recept ska bli en permanent behandlingsform i kommunerna i Region Jönköping. En metod som fungerar, menar de politiker som fattat beslutet. Viktigt initiativ, men fler studier krävs, menar forskningen.

Hör reporter Matilda Källén om Kultur på recept under artikeln

När Kultur på recept skulle införas på försök i Region Uppsala 2016, kritiserades initiativet av Upplands allmänna läkarförening som menade att offentliga medel inte borde gå till obeprövade och ovetenskapliga behandlingsmetoder.

Gunnar Bjursell är en av pionjärerna inom forskningsområdet kultur och hälsa och driver Cultural Brain Initiative vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Han håller inte med om att metoden är obeprövad, utan menar att det finns mycket forskning som visar på positiva samband mellan kultur och bättre hälsa, framför allt internationellt. Däremot håller han med om att många av de försök som har gjorts i Sverige har varit "amatörmässiga".

– Man har inte lagt upp studien så att den går att utvärdera. Man kanske inte har en kontrollgrupp eller så har man inte gjort den på ett sådant sätt att man kan dra några definitiva slutsatser. Det är inte forskning utan anekdotiskt och självklart något som jag är väldigt kritisk till. Sådant ska vi inte använda samhällets pengar till.

– Samtidigt finns det mycket belagt. Så sätt dig och skriv ner: Så här har de gjort, så här kan vi göra i Sverige, uppmanar Gunnar Bjursell.

Just kontrollgrupper är något som hittills har saknats vid utvärderingarna av Kultur på recept runt om i Sverige. Utan sådana blir det svårt att säga om det faktiskt är kulturaktiviteterna som bidrar till bättre hälsa, eller om det handlar om andra faktorer, som till exempel gemenskap.

Region Jönköping har valt att ändå gå vidare med Kultur på recept och har som mål att det ska bli en permanent verksamhet i alla kommuner i regionen.

I ett mejl till Kulturnytt skriver Maria Frisk, ordförande i regionens nämnd för folkhälsa och sjukvård, att man har fattat beslutet för att man "ser att det har positiva effekter, inte minst när det gäller långvarig sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa som inte sällan innebär en isolering från samhället".

Kanske är forskningen nu på väg att komma ikapp. I Stockholm har man till exempel instiftat ett kompetenscentrum för kultur och hälsa, och i just Jönköping ska det nu forskas på hur Kultur på recept fungerar i jämförelse med en kontrollgrupp.

Gunnar Bjursell tror att kultur och hälsa är två områden som kan dra stora fördelar av varandra.

– Om vi har spelat instrument i över 80 000 år och gjort bilder i 40 000 år så har det en funktion. Om det hade varit värdelöst så hade det ju dött ut, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista