Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet
Foto: Kristian Pohl

Sexuella trakasserier i fokus när nordiska skådespelarrådet möts i Helsingfors

1:50 min

I dag samlas Nordens skådespelarfackförbund för att diskutera arbetsvillkoren inom scen och film. En prioriterad fråga på mötet är sexuella övergrepp i branschen.

I samband med #metoo-uppropet har flera berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp inom film- och scenkonstvärlden uppmärksammats. Anna Carlson är ordförande för Teaterförbundet i Sverige, och deltar på det nordiska mötet i Helsingfors. 

– Jag är helt överrumplad av att det är så otroligt många som vittnar om den här typen av kränkningar, säger Anna Carlson.

Under mötet kommer fackförbunden diskutera vilka konkreta åtgärder som behövs för att motverka sexuella trakasserier i branschen. 

Anna Carlson nämner flera utländska fackförbund som hittat ett effektivt arbetssätt i de här frågorna.

Jag var på ett internationellt möte förra veckan, och då fick jag flera goda exempel både från Kanada, Australien, och det brittiska skådespelar-, dans- och sångarfacket. Det finns mycket konkreta saker man kan göra.

Först och främst måste förekomsten av sexuella trakasserier på arbetsplatsen kartläggas, så att vissa grundläggande frågor besvaras.

– En undersökning så man får svar på frågorna: Om man själv har blivit utsatt, om man har bevittnat om någon blivit utsatt, eller om man hört talas om det. Är det i nutid eller dåtid, var det grova övergrepp, var det maktutövning på scenen eller utanför scenen.

Anna Carlson poängterar att fackförbunden dessutom måste ha ett tätt samarbete med arbetsgivaren för att förhindra att personal utsätts för övergrepp. 

Det här måste stoppas. Det kan inte komma till det att vi sitter om fem år igen, och säger 'det händer ingenting'.

Efter Ekots granskning 2010 som visade att var tredje kvinna inom teater och film i Sverige blivit utsatt för sexuella trakasserier, så vidtog Teaterförbundet åtgärder för att motverka problemet.  Samtidigt kvarstår faktum att många undviker att anmäla ett övergrepp på grund av rädsla för att inte få fler jobb. 

Hela vårt område är ett frilansområde, med korta anställningar och oro för att inte kunna få fortsatt engagemang, det stärker naturligtvis risken för att utsättas för maktutövningar och trakasserier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista