Alice Bah Kuhnke på möte med Nordiska rådet i Helsingfors.
Alice Bah Kuhnke försvarar den statliga filmpolitiken. Foto: Jens Möller/SR

Kulturministern försvarar den kritiserade filmpolitiken

1:43 min

Låsningen mellan filmbranschen och kulturdepartementet får allt fler följder, något som ministern kallar "olyckligt."

Kulturnytt har tidigare berättat om några av konsekvenserna av den nya filmpolitiken. I protest mot att staten har höjt momsen på film från 6 till 25 procent har biobranschen höjt biografhyrorna för filmfestivaler och filmklubbar, och vägrar ge ifrån sig statistik över biobesöken i landet. I somras varnade också Föreningen Svenska Filmfestivaler för att den nya filmpolitiken drabbar just filmfestivaler dubbelt, med minskade biljettintäkter och höjda hyror på grund av den höjda momsen.

Nu går biografkedjan Svenska Bio ett steg längre. Stockholms filmfestival fick i oktober besked om att de nästa år inte får hyra två centrala biografer som de brukar hyra. 

– Jag tycker det är olyckligt, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke. Filmfestivalerna är ett hjärta i arbetet för att sprida svensk film. Jag får ta återkomma till hur vi ska motverka oviljan att delta.

Kritiken mot att den höjda momsen finansierar filmpolitiken är ju inte ny – har du på något sätt tagit till dig kritiken från branschen?

– Det vi har gjort är att ta ett ansvar för att svensk film inte ska vara beroende av hur många som går på bio från ett år till det andra. Svensk film behöver en långsiktighet och det har de nu. Kritiken är en verklighet som vi är fullt medvetna om, och det återstår en hel del, men till grunden är politiken bra.

Läget verkar ju onekligen ganska låst mellan kulturdepartementet och biobranschen – vad måste till för att lösa detta?

– Jag tror att vi som älskar svensk film behöver säkerställa att vi gör vårt bästa utifrån de plattformar vi har och jag ska se till att regeringen gör sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista