Kevin Spacey/Frank Underwood. Foto: Netflix
Kevin Spacey/Frank Underwood. Foto: Netflix

Veckans ord: Korthus

3:37 min

Varje vecka väljer en av Kulturredaktionens medarbetare ett ord i tiden. I dag har Thorbjörn Karlsson valt ordet Korthus

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Jag fastnar framför min skärm som matar fram filmklipp efter filmklipp som visar hur jag kan lära mig att bygga mitt egna korthus. Teknikerna är många visar det sig, resultaten allt ifrån enkla till fantastiska. Alla sätt har ett gemensamt, den stabila basen är grunden för allt. Ett felplacerat kort och allt rasar.

Korthuset i "House of Cards" är den hänsynslöse politikerns och målet det högsta av dem alla, den amerikanska presidentposten. Kevin Spaceys karaktär Frank Underwood bygger det kort för kort, hållhake för hållhake. Han skyr inga medel: utpressning, falska löften, till och med mord. En säsong, jag minns inte vilken, var jag tvungen att sluta titta. Det blev bara för dystert cyniskt.

Nu är det Kevin Spaceys personliga korthus som rasat. Ett nästan lika pampigt bygge, bland de översta korten inte bara en utan två Oscars-statyetter, många år som konstnärlig ledare på prestigeteatern The Old Vic i London, ett hedersadlande av självaste Prins Charles. Nu istället: TV-serien i frysboxen, tänkta utmärkelser tillbakadragna innan de hann överlämnas. Och det ironiska är att hans egen tänkta krishantering, det där kortet som skulle stötta upp så att inte hela bygget föll, bara gjorde att allt föll snabbare.

I sitt uttalande om det påstådda övergreppsförsöket på 14-årige Anthony Rapp var det där om att han inte mindes något nämligen inte det enda han sa. Han passade också på att komma ut, efter åratal av spekulationer och skvaller, berättade han att han nu valt att leva som en homosexuell man, som han uttrycker det. 2017 är kändisar som kommer ut ur garderoben vana vid att mötas av en våg av sympatier, inte minst inifrån hbtq-världen.

Nu blev reaktionerna de rakt motsatta: Spaceys komma ut sågs som ett cyniskt PR-trick för att avleda uppmärksamheten från själva grundfrågan: ett övergreppsförsök på en 14-årig pojke. Spacey anklagades därmed också för att spä på gamla fördomar om homosexuella män som farliga för barn, potentiella pedofiler. Kändis efter kändis tog avstånd i sociala medier och av Spaceys korthus finns det nu inte mycket kvar.

Men tillbaka till de där youtube-klippen med korthusen. I ett av dem intervjuas världsrekordbyggaren Bryan Berg, för övrigt utbildad arkitekt från Harvard. Han säger att hur fantastiska korthus han än bygger, så är publikens favoritögonblick ändå det när allt rasar. Då kan alla se att han inte fuskat, menar han. Det var på riktigt, och det var skört och det tålde inte ett enda ruttet placerat kort.

Veckans ord

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista