Filmen From Nowhere handlar om papperslösa ungdomar i Bronx
1 av 2
Filmen "From Nowhere" handlar om papperslösa ungdomar i Bronx. Foto: Privat
Daniel Lundkvist är programchef för BUFF i Malmö
2 av 2
Daniel Lundkvist är programchef för BUFF i Malmö. Foto: Moa Skimutis/SR

Prisbelönta "From Nowhere" intar alternativa filmscener

2:15 min

Tidigare i november gick prisbelönta filmen "From Nowhere" upp på biograferna. Men distributören väljer även andra scener för att nå sin filmpublik.

"From Nowhere" handlar om ungdomar i Bronx. I motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin men som myndigheterna inte menar är deras.

Nils-Thomas Andersson är inköpare på Filmcentrum som distribuerar filmen "From Nowhere".

– Jag såg filmen första gången på BUFF i Malmö och såg på ungdomarnas reaktion att det var en fantastiskt fin film för just den målgruppen. Men framför allt är den rent tematiskt oerhört angelägen, säger han.

Han berättar för Kulturnytt att det är första gången som man provar att sätta upp en film både på bio och alternativa spelplatser. Det kändes viktigt att den här filmen skulle komma ut brett och att den enkelt skulle nå publiken.

Vi ville att filmen skulle nå ut genom andra visningsfönster. Det var därför vi hörde av oss till klubbar, kyrkor, konsthallar.

Daniel Lundkvist är programchef på BUFF, Barn och Ungdoms Filmfestival i Malmö.

– Det är en väldigt aktuell film i en amerikansk kontext, eftersom Donald Trump har sagt att han vill riva upp DACA, som har skyddat unga papperlösa som befinner sig i USA med sina föräldrar.

Vissa filmer är framgångsrika i barn- och ungdomspubliken, andra inte. Nils-Thomas Andersson menar att det var viktigt att köra ut filmen brett.

– Vi tillgängliggör den i många olika fönster samtidigt, för att nå den publik vi vill, säger han.

DACA (Deferred Actions for Childhood Arrivals) är den reform som ger barn till papperslösa invandrare möjlighet att arbeta och studera lagligt i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista