Genrebild på datorer
Journalistförbundet tycker att mediebranschen måste öppna ögonen och ta sitt ansvar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Journalistförbundet kräver kraftigt agerande från mediehusen

3:03 min

Efter #metoo-uppropet har flera fall av sexuella trakasserier i mediebranschen uppmärksammats. Nu kräver Journalistförbundet att mediebranschen gemensamt agerar.

Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet, tycker att den senaste tidens händelser tydligt visar att arbetsklimatet inom mediebranschen behöver förändras.

– Här finns det ju åtskilliga vittnesmål som visar att den här branschen behöver rannsaka sig själv och titta på om man verkligen har tagit sitt arbetsgivaransvar, säger han. 

På SVT, TV4, MTG, Aftonbladet och Expressen har flera vittnesmål om sexuella trakasserier kommit fram under den senaste tiden. Journalistförbundet kräver nu att de svenska mediehusen agerar kraftigare mot trakasserier.

En konkret åtgärd som Johan Lif nämner är att mediehusen bör ta ett större beställaransvar och säkerställa att man anlitar produktionsbolag som följer mediehusens värdegrund.

– Man behöver lägga beställningarna på ett sådant sätt så att produktionsbolag inte kan pressa villkoren så att det uppstår en grogrund för dessa saker. 

Samtidigt som Journalistförbundet kräver ett kraftigare agerande från de svenska mediehusen meddelar nu Bonnier AB som äger Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenskan att koncernen har skapat ett nytt visselblåsarsystem, där anställda anonymt kan varna för missförhållanden genom en webbtjänst. På mediehuset MTG finns ett liknande system sedan ett antal år tillbaka.

Men på UR upplever man inte att en sådan anonym visselblåsartjänst behövs i nuläget.

Hanine Carlberg, HR-chef på UR förklarar att UR länge haft tydliga handlingsplaner mot sexuella trakasserier och att dessa åter redovisats för personalen i samband med nätuppropet #metoo.

– Policys och riktlinjer har funnits länge på UR. Det vi gjorde nu var att ta fram dem och aktualisera dem i ett forum med medarbetarna. Under mötet berättade vi att det inom UR råder nolltolerans mot trakasserier och att man som medarbetare ska kunna känna sig trygg, säger Hanine Carlberg.

Upplever du att medarbetarna på UR känner sig tillräckligt trygga för att komma till dig och berätta om sexuella trakasserier om sådana har förekommit? 

– Ja, så upplever jag att det är. Mötet vi hade ledde till att många kom fram och sa att det var väldigt bra att vi var så tydliga. Då upplevde jag att den här tryggheten som du frågar om nu stärkes, säger Hanine Carlberg. 

Inte heller Sveriges Radio har planer på att införa ett visselblåsarsystem likt det som Bonnier idag berättat om, uppger personaldirektör Carolina Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista