Karin Rehnqvist
Karin Rehnqvist, tonsättare och professor i komposition. Foto: Fredrik Sandberg

Karin Rehnqvist får Musikförläggarnas hederspris

Karin Rehnqvist: Det är viktigt att barn får möta all sorts musik
2:15 min

Tonsättaren Karin Rehnqvist får i år Musikförläggarnas hederspris. I motiveringen beskrivs hennes insatser som "en stig mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk."

Priset går till en musikskapare som under lång tid gjort insatser för svensk musik både på hemmaplan och internationellt. Karin Rehnqvist ser priset som en uppmuntran att fortsätta söka nya klanger.

- Komponera är något jag måste göra, något jag behöver. Mer plikt än så kan det inte bli men det innebär inte att priset förpliktigar, säger Karin Rehnkvist.

Hon känner istället igen sig i den poetiska prismotiveringen "Karin Rehnqvist är den som förbinder oss med vårt arv vår folkton och dess säregna röster- den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer och klär den i lika bländnade ljus som svidande mörker".

- Jag är väldigt intresserad av vad som följt oss människor i alla tider, ropet och bönen, besvärjelsen,vaggvisan och sorgesången, alla de uttrycken speglar det här med ljus och mörker. Ljus och mörker, så tänker jag alltid när det gäller musik, säger Karin Rehnqvist.

Karin Rehnqvists musik spelas numera överallt i världen. Senast uruppfördes ettt stycke för harpa och stråkkvartett i Mexico City och hon är också aktiv i musiklivet på andra sätt. I nästa vecka deltar hon i ett samtal i Stockholms Konserthus i serien Klingande akademi i ett samtal om konsten att komponera för barn och unga.

- Det är viktigt att barn får möta all sorts musik. De är öppna och oförstörda, säger Karin Rehnqvist som arbetat mycket med musik för barn och unga.

Det musikaliska landskapet har förändrats sedan Rehnqvists debut i början av 80-talet och allt fler konstmusiker hämtar influenser och inspiration ur etnisk musik.

- Det här har gjort min musik mer modern idag än tidigare, och jag känner inga behov av att hitta nya spår i min musik. Jag fortsätter skriva och ideerna tränger sig på. Jag kan inte låta bli helt enkelt, säger Karin Rehnqvist.

Som kvinnlig tonsättare har Karin Rehnqvist brutit igenom flera barriärer inom konstmusiken. Hon blev tex 2009 den första kvinnliga kompositionsprofessorn i Sverige och hon är initiativtagare till organisationen Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare (KVAST) som arbetar för att stärka kvinnliga tonsättares position i musikvärlden.

Priset från musikförläggarna delas ut i Stockholm den 10 november.Tidigare pristagare är bland andra Georg Riedel och Monica Dominque.

Tithi Hahn
tithi.hahn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".