Liv Strömqvist
Liv Strömqvist. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Liv Strömquists menskonst väcker känslor utomlands

0:49 min

Serietecknaren Liv Strömqvists menskonst, som går att se på utvalda tunnelbanestationer i Stockholm, har nu fått internationell uppmärksamhet.

Det är tidningen The Guardian som skriver om konstnären och hennes serie ”The Night Garden”. Teckningarna är ritade i svart, vitt och rött och porträtterar kvinnor som har mens. Under artikeln finns över 900 kommentarer, som är allt ifrån uppskattande till förfärade.

Bilderna har väckt reaktioner även i Sverige hos pendlare som uttryckt både missnöje och gillande i kommentarer på sociala medier.

Liv Strömqvist själv är glad över den internationella uppmärksamheten och säger att hon tror att de starka reaktionerna beror på att mens fortfarande är ett tabubelagt ämne.

– På ett sätt kan man tänka att hur kan folk ens bry sig om det här, men samtidigt så ser man aldrig en röd mensfläck i offentligheten. Det är ett tabu som inte bryts särskilt ofta, säger hon och fortsätter: 

– När man har reklam för tamponger och bindor så har man alltid blå vätska så att se en röd fläck i skrevet på en kvinna känns kanske ovant. Även om kvinnor ju ser mens väldigt ofta i sin vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista