Årets pjäs tycker Londons teaterkritiker: The Ferryman
Årets pjäs tycker Londons teaterkritiker: The Ferryman Foto: The Royal Court Theatre / Johan Persson
RECENSION – TEATER

The Ferryman - årets pjäs i London

7:00 min

The Ferryman börjar som feelgood komedi, fortsätter som familjedrama i Norén-klass och slutar som tragedi. Allt detta utspelas på en bondgård på Nordirland.

Det börjar som en feelgood pjäs med ett för en gångs skull lyckligt äktenskap i centrum…

Åhå, där bedrar åskådaren sig själv. För de två älskande är inte gifta, de är svåger och svägerska. Kvinnans make är försvunnen sedan 10 år, han var IRA-aktivist och tros ha flytt till USA. Det är önsketänkande. Och så kommer då polisen med beskedet om att liket hittats vilket betyder att ett mord begåtts. Av vem?

Undan för undan kommer hela familjen upp på scen, från gammelmor till en baby, sammanlagt ett tjugotal personer. The Carneys är en klan och nu ser alla fram emot årets skördefest som med dans och musik och kärlek för tankarna till Shakespeares "En midsommarnattsdröm."

Men så har vi det där med polisen. Bondgården där pjäsen utspelas må vara hur trevlig som helst men den ligger på Nordirland och året är 1981, med hungerstrejkande IRA fångar som svälter till döds, bomber och våld och Margret Thatcher på radion.

Steg för steg plockas idyllen sönder med en precision som i en Ibsen-pjäs. Författaren Jez Butterworth och regissören Sam Mendes har bägge arbetat med James Bond-filmerna "Skyfall" och "Spectre" och är oerhört skickliga hantverkare.

På ytan är "The Ferryman" gammaldags  teater, som berättar en historia om några människor man inte känner när ridån går upp men tycker om när den går ned. Samtidigt är den nutida: hur man ska behålla sin mänsklighet när våldet formar samhället? Och hur mycket lögn tål en familj?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista