Samar Yazbek.
Samar Yazbek. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
INTERVJU

Samar Yazbek upplevde romanskrivandet som en befrielse

12 min

Den syriska författaren Samar Yazbek har skrivit en hyllad roman om kriget i Syrien - sett ur en flickas perspektiv. Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén träffade henne.

Samar Yazbek är författare och journalist och har tidigare givit ut reportageböcker från sina resor i upprorets Syrien. Böcker där hon både beskriver upprorets hjältar, regimens brutalitet, krigets fasor, och sin egen gradvisa besvikelse och uppgivenhet över att jihadister tagit över upproret. Nu är hon tillbaka i romanformen med "Hon som vandrar", något som hon beskriver som både en befrielse och oerhört tröttande. 

– Hon kan vara vemsomhelst, det kan var jag, du, kanske är hon en metafor för Syrien, den syriska revolutionen, eller för den arabiska kvinnans frihet - fastbunden som hon är vid sin mamma - som en idé om kvinnors begränsade rörelsefrihet i arabvärlden, säger Samar Yazbek som svar på frågan om vem flickan är.

Samar Yazbek säger nöjd om sin romanfigur att hon verkar oskyldig, men i själva verket har hon full kontroll över läsaren.

Bilderna hon förmedlar är ett helt nytt sätt att skildra det tragiska syriska kriget. Kanske är naivistisk surrealism det enda sättet att förmedla bilder av ett krig vars TV-bilder redan för många år sedan förvandlat omvärlden till avtrubbade åskådare.

När flickan räddas undan den giftiga gasen känner hon hur hon simmar i luften som i en Chagallmålning, hon bärs bort, kräkande halvdöd med huvudet hängande på Hassans axel - och hon frågar läsaren - "känner du till den målningen - mannen var klädd i grönt och flög över staden med kvinnan i blå klänning och spetsiga skor, som om de simmade i luften. Jag och Hassan simmade också bland bubblorna som luktade avskyvärt och den blåvioletta färgen var densamma som på målningen."

Samar Yazbek säger att giftgasscenerna var de svåraste att skriva.

– Ska jag vara ärlig var jag helt utmattad efter att ha skrivit flera av scenerna i denna roman, eftersom jag försökte skapa helt nya bilder för att beskriva kriget i Syrien. Samtidigt blev romanskrivandet min räddning, ett slags pånyttfödelse. Jag hade under en så pass lång period varit fånge i mitt aktivist-jag, skrivit dokumentära skildringar om kriget, det blev en befrielse att återvända till romanskrivandet, säger Samar Yazbek.

– Språket, orden, konsten, är en form av motstånd som jag tror på.

Idag säger Samar Yazbek att hon inte har mycket hopp när det gäller Syrien. Syrien har övergivits säger hon och jag har tappat tron på mänskligheten många gånger om.

– Jag har tappat tron på den etik och moral vi växte upp med. Men jag är envis och ändå optimistisk att vi ska kunna stoppa denna vansinniga krigsmaskin och en dag återuppbygga vårt Syrien, slutar Samar Yazbek - utan att låta alldeles övertygad.

Lyssna på hela intervjun i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista