Leif Schölin och Marie Kauppi under arbetet med bysten av Strindberg som ska placeras på torget i Paris.
1 av 3
Leif Schölin och Marie Kauppi under arbetet med bysten av Strindberg som ska placeras på torget i Paris. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Översättaren Jacques Robnard och tidigare Le Mondes korrespondent Guy de Faramond är initiativtagare till Place August Strindberg där nu också Carl Eldhs skulptur av författaren och dramatikern finns.
2 av 3
Översättaren Jacques Robnard och tidigare Le Mondes korrespondent Guy de Faramond är initiativtagare till Place August Strindberg där nu också Carl Eldhs skulptur av författaren och dramatikern finns. Foto: Margareta Svensson
Guy de Faramond
3 av 3
Guy de Faramond Foto: Margareta Svensson

Nu har Paris ett Strindberg-torg

2:33 min

Idag invigdes August Strindbergs torg i centala Paris. Och på torget utanför kyrkan Saint Sulpice avtäcktes samtdigt en byst av författaren och dramatikern - som tidvis bodde i Paris och även skrev på franska.

Ett lågmält jubel hördes idag på det lilla torget utan för kyrkan Saint Sulpice i sjätte arrondissementet där en trogen skara svenska Parisbor och Sverigevänner hade samlats, tillsammans med donatorerna som gjort det hela möjligt.

Det var den svenska kulturministern Alice Bah Kuhnke som drog i snörena för att täckelsen skulle falla från skyltarna på torget som nu fått ett namn: Place August Strindberg, med en namnskylt och en marmorplakett under den. Sen avtäcktes även en bronsbyst av Strindberg, en replik av den byst som Carl Eldh skulpterat.

– Det känns så stort som det faktiskt är, att det finns en alldeles särskild plats, inte bara för Strindberg utan för alla som har en relation till hans konstnärsskap och till Sverige, säger Alice Bah Kuhnke.

Initiativtagarna är översättaren Jacques Robnard och tidningen Le Mondes tidigare Sverigekorrespondent Guy de Faramond. De har kämpat i sex år för att få en plats i Paris döpt i Strindbergs namn, och det är på den svenska ambassadören Veronika Wand-Danielssons initiativ som bronsbysten av Strindberg har tillkommit.

Platsen är vald av Paris stad och passar bra, för inne i kyrkan finns en målning av Eugene Delacroix av kampen mellan Jakob och ängeln som Strindberg refererar till i den självbiografiska boken "Legender".

Hur känd är August Strindberg i Frankrike idag?

– Hans pjäser spelas nästan hela tiden någonstans i Frankrike, här är han mest känd som dramatiker. Och nu har man även upptäckt målaren Strindberg, säger Guy de Faramond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista