Unescos högkvarter i Paris.
Unescos högkvarter i Paris. Foto: Francois Mori

Allt fler har tillgång till medier visar ny FN-rapport

1:53 min

Det är en blandad kompott av framsteg och bakslag när det gäller yttrande-och mediefriheten i världen, som framkommer i Unescos rapport om utvecklingen.

2013 hade 34% av världens befolkning tillgång till nätet. Nu har siffran stigit till 50% och den kraftigaste ökningen har skett i Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien. Samtidigt som möjligheten att ta del av journalistik ökar hårdnar pressen på de fria medierna.

En tilltagande populism parat med auktoritära ledare försvårar yttrandefriheten , skriver Unesco, som är FNs organisation för utbildning , vetenskap och kultur. Bara de senaste åren har antalet tillfällen då internet stängts ner av myndigheter ökat betydligt. Vanligare blir också hot och trakasserier mot journalister. I genomsnitt dödas två journalister i veckan och i nio av tio fall ställs ingen till svars.

- Att det fortfarande råder en form av straffrihet när det gäller journalister är något vi måste få bukt med, säger kulturminister Alice Bah Kunkhe.

Även jämställdheten på medieområdet är det inte vidare beställt med. Endast var tredje reporter och var fjärde mediemakthavare är kvinna.

I den mer positiva vågskålen kan läggas att allt fler länder har infört lagar som garanterar informationsfrihet. På fler håll runt om i världen, särskilt i tidigare konflikthärdar, har självreglerande medieorgan  instiftats för att stärka mediernas arbete och självständighet.

I Afrika, Arabvärlden och Stillahavsområdet rapporterar journalister att de har fått ökad självstämmanderätt och det märks också i att nya alternativa medier startas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista