FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.
FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.

Rättegång om mutor i Musiksverige inleds

Andreas Lindahl: Små summor men stor princip
2:47 min

Idag inleds rättegången mot fem myndighetschefer inom kultursfären som står åtalade misstänkta för tagande av muta. Företrädare för FST - föreningen Svenska tonsättare och SKAP - Sveriges kompositörer och textförfattare - åtalas samtidigt för givande av muta.

Det var efter avslöjanden om påkostade bjudmiddagar i P1 programmet Kaliber för tre år sedan som Riksenheten mot korruption inledde den granskning som nu alltså lett fram till rättegång.

Andreas Lindahl vid Sveriges Radio i Göteborg var en av de reportrar som stod bakom avslöjandet.

– Det jag och min kollega Lars-Peter Hielle ville ta reda på var var musikens upphovsrättspengar tar vägen. Det handlar om många miljoner. Då upptäckte vi att Föreningen svenska tonsättare, FST, lade över 600 000 kronor på en julfest, på en lyxkrog, där det serverades mat och alkohol. De som bjöds dit var bland annat tjänstemän från bidragsgivande myndigheter på statlig och regional nivå.

– När vi frågade ordföranden i FST varför de lade så mycket pengar på en julfest. Då svarade han att det var för att påverka tjänstemännen så att tonsättarna skulle få mer jobb. Han berättade bland annat att han lade mycket tid på placeringslistorna också.

Vilka konsekvenser fick det här?

– Internt på myndigheterna friskade man upp minnet om vad som står i policys om det här. Två myndighetschefer avstängdes också. Middagarna har lagts ner och det har rensats upp kan man säga.

De chefer som misstänks för tagande av muta är verksamma vid myndigheterna Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. De straff som är aktuella är dagsböter. Samtliga åtalade förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".