Ayaan Hirsi Ali ställer hårda krav

Den holländska politikern Ayaan Hirsi Ali har blivit känd som mycket frän kritiker av islam och av muslimska värderingar. Hon är i Sverige, både för att lansera sin bok ”Kräv er rätt” och för att ta emot folkpartiets demokratipris. Ayaan Hirsi Ali är född i Somalia men flydde vid 22 års ålder efter att ha blivit bortgift mot sin vilja. Idag sitter hon i det holländska parlamentet för det liberala partiet VVD och arbetar med kvinnofrågor. Efter att ha skrivit manus till filmen ”Underkastelse del 1” lever Ayaan Hirsi Ali ständigt med livvakstskydd. Filmens regissör, Theo van Gogh, mördades i fjol av en muslimsk fundamentatlist på öppen gata i Amsterdam.

Boken ”Kräv er rätt - om kvinnor, islam och en bättre värld” är en samling texter som efterlyser en tydligare kritik av islam och en öppnare dialog. Vår reporter Anahita Arai träffade Ayaan Hirsi Ali och ni hör intervjun i Kulturnytts sändningar 7.46 och 13.05, måndag 29/8.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista