Hundraårsdagen av ryska revolutionen uppmärksammades i Moskva.
Hundraårsdagen av ryska revolutionen uppmärksammades i Moskva. Foto: Yuri Kadobnov/TT/AP

Ett jubileum som knappt märks

5:05 min

Natten till den 7 november 1917 så störtades den ryska regeringen av bolsjevikernas parti. Idag, på hundraårsdagen, är det märkligt tyst i Ryssland om jubileet.

– Även om kommunistpartiet marscherar idag för att minnas revolutionen så är det ganska ödsligt runt marschen. Om man jämför med segerdagen 9 maj, så ser det här ganska sparsmakat ut ändå, säger Kulturredaktionens Fredrik Wadström som var med i P1 Kultur direkt från Moskva.

– Det verkar inte vara någon som är riktigt intresserad, utom kommunistpartiet då. Om man tittar på det politiska systemet här som byggts upp de senaste åren, så har ju kodordet varit stabilitet, och allt som händer runtom i världen, som överhuvudtaget liknar revolution, liknas ju vid djävulens påfund. Då blir det väldigt svårt att säga att "vi ska uppmärksamma en stor revolution för hundra år sedan i vårt land".

Hur ser det ut inom kulturlivet, då? Finns det några evenemang med revolutionstema?

– Trots att det är lite locket på så händer en del på museer och teatrar. Men alla rör sig i marginalen, i lite udda projekt, säger Fredrik Wadström. Det är små sidoprojekt som man själv får dra fram.

En längre intervju i ljudfilen ovan.

I P1 Kultur imorgon, onsdag, ska det handla mer om hundraårsdagen av ryska revolutionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista