FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.
FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.

Rättegången om misstänkta mutor i Musiksverige inleddes idag

2:22 min

Idag inleddes rättegången mot fem myndighetspersoner som står åtalade misstänkta för att ha tagit emot muta. Framförallt handlar det om dyra bjudmiddagar som anordnats av olika musikföreningar.

Företrädare för FST- förningen för Svenska tonsättare och SKAP- Sverige kompositörer och textförfattare åtalas för givande av muta. Chefsåklagare Alf Johansson menar frågan är principiellt viktig.

– Det är som med all myndighetsutövning, oavsett vilken myndighet det handlar om så finns det krav på att inte ta emot saker och ting från dem som kan bli utsatta för, eller ta del av, myndighetsutövningen. Det är viktigt att allmänheten, bidragssökande och de som söker tillstånd hos andra myndigheter känner ett förtroende för myndighetsutövningen och vet att det sker objektivt och bara med hänsynstagande till ansökningsförfarandet och inte till något annat, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Det var efter avslöjanden om påkostade bjudmiddagar i P1 programmet Kaliber för tre år sedan som Riksenheten mot korruption inledde granskningen som lett fram till rättegång.

FST:s tidigare ordförande Martin Q Larsson sa till då till Kaliber att syftet med bjudningarna var att påverka tjänstemännen så att tonsättarna skulle få mer jobb. Det uttalandet har han sedan tagit tillbaka.

De chefer nu som åtals misstänkta för tagande av muta har varit verksamma vid myndigheterna Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. Alla åtalade nekar till brott.

Försvaret menar att middagarna som SKAP och FST bjudit in till, ligger inom ramen för föreningarnas uppdrag att nätverk och sprida information om Musiksverige.

Försvararsadvokat Henrik Olsson Lilja företräder Ann Larsson, som när hon var direktör för Konstnärsnämnden deltog på de här middagarna som enligt åklagaren beräknats ha kostat runt mellan 1000 och 3000 kronor per person. Henrik Olsson Lilja menar att middagarna bör ses legitima som bransch-träffar.

– Jag skulle bli väldigt förvånad över om det blir en fällande dom i det här sammanhanget. Åklagaren ska ju åtala och självklart och tro på sin sak, det finns många andra branschen man borde titta på men kanske inte den här branschen i det här sammanhanget.

Så bjudmiddagar är okej?

– Ja, inom anständighetens gränser och det menar vi på att det här har varit. Det här är samverkan och det är precis det de ska hålla på med, säger försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja. 

Huvudförhandlingarna kommer hållas under fem dagar och de straff som är aktuella är dagsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista